
Mitől olyan finom a nyakleves? Másnaposságra különösen jól jön

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
A húsleves minden formában jólesik télen, gyógyít és életet ment, nyakból készítve pedig igazán finom.
A húsleves mindennapi eledelünk egész télen, gyakrabban esszük még a kenyérnél is. Most éppen nyakból készült, ennek több oka is van: egyrészt már rég érdekelt, hogy vajon miért kaphatta ez az étel agresszív másodjelentését, másrészt a nyak, felépítésénél fogva, tökéletes levesalap.
Az Etimológiai szótár két igen nyakatekert magyarázatot is ad a szó jelentésére. Az első, kézenfekvőbb változat szerint a "leves" vagy "lé" szó jelenthette a "baj"-t, gondot is, innen jöhetett a pofon, ami ugye egy kellemetlen dolog. A másik magyarázat szerint a leves valójában nem az ételre vagy folyadékra utal, hanem a "lebbent"( legyint) szóval azonos, tehát egy nyakba kapott enyhébb ütésről van itt valójában szó. Én mindenestre mindig úgy képzeltem, hogy a pofon épp olyan fájdalmas, mintha forró levessel nyakon öntenének.
A nyakból készült leves viszont jó dolog, met a nyak tele van csonttal, porccal, ínnal, mindez pedig garancia egy finom léhez. Lehet csirkéből vagy pulykából is készíteni, mehet mellé más aprólék is, és ilyen módon veszti el igazán értelmét az olcsó húsnak híg a leve mondás, mert lám, valójában ezekből az olcsóbb húsokból lesznek a legjobb levesek.
Nyakleves

Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kilogramm pulykanyak
- 500 gramm leveszöldség
- 1 teáskanál só
- 5 darab egész bors
- kakukkfű/lestyán/babérlevél
- gyömbér
- pár szem gomba
Elkészítés:
A nyakat lábosba tesszük, majd felöntjük körülbelül 5 liter hideg vízzel. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, majd ha felforrt, lehabozzuk a tetejét, fűszerezzük és további két órát gyöngyöztetve főzzük. Ezután beletesszük a megpucolt, tetszőlegesre vágott zöldségeket. Tovább főzzük, míg minden puha nem lesz.
Fotók: Ács Bori/Sóbors