Mitől olyan finom a nyakleves? Másnaposságra különösen jól jön

Nyomtatás
31290345 2402569 02741a32a05cb8b3720cfeaba91cc12e wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsleves minden formában jólesik télen, gyógyít és életet ment, nyakból készítve pedig igazán finom.

A húsleves mindennapi eledelünk egész télen, gyakrabban esszük még a kenyérnél is. Most éppen nyakból készült, ennek több oka is van: egyrészt már rég érdekelt, hogy vajon miért kaphatta ez az étel agresszív másodjelentését, másrészt a nyak, felépítésénél fogva, tökéletes levesalap.

Az Etimológiai szótár két igen nyakatekert magyarázatot is ad a szó jelentésére. Az első, kézenfekvőbb változat szerint a "leves" vagy "lé" szó jelenthette a "baj"-t, gondot is, innen jöhetett a pofon, ami ugye egy kellemetlen dolog. A másik magyarázat szerint a leves valójában nem az ételre vagy folyadékra utal, hanem a "lebbent"( legyint) szóval azonos, tehát egy nyakba kapott enyhébb ütésről van itt valójában szó. Én mindenestre mindig úgy képzeltem, hogy a pofon épp olyan fájdalmas, mintha forró levessel nyakon öntenének. 

A nyakból készült leves viszont jó dolog, met a nyak tele van csonttal, porccal, ínnal, mindez pedig garancia egy finom léhez. Lehet csirkéből vagy pulykából is készíteni, mehet mellé más aprólék is, és ilyen módon veszti el igazán értelmét az olcsó húsnak híg a leve mondás, mert lám, valójában ezekből az olcsóbb húsokból lesznek a legjobb levesek. 

Nyakleves

31290395 6fad5e76eef105a21697aab21b314b98 wm

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kilogramm pulykanyak
  • 500 gramm leveszöldség
  • 1 teáskanál
  • 5 darab egész bors
  • kakukkfű/lestyán/babérlevél
  • gyömbér
  • pár szem gomba
Recept idők

Elkészítés:

A nyakat lábosba tesszük, majd felöntjük körülbelül 5 liter hideg vízzel. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, majd ha felforrt, lehabozzuk a tetejét, fűszerezzük és további két órát gyöngyöztetve főzzük. Ezután beletesszük a megpucolt, tetszőlegesre vágott zöldségeket. Tovább főzzük, míg minden puha nem lesz. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon