![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mitől olyan finom a nyakleves? Másnaposságra különösen jól jön
![31290345 2402569 02741a32a05cb8b3720cfeaba91cc12e wm](https://kep.index.hu/1/0/3511/35111/351118/35111829_2687007_6f7f019c57f4d2e7c0e6597b144f1205_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A húsleves minden formában jólesik télen, gyógyít és életet ment, nyakból készítve pedig igazán finom.
A húsleves mindennapi eledelünk egész télen, gyakrabban esszük még a kenyérnél is. Most éppen nyakból készült, ennek több oka is van: egyrészt már rég érdekelt, hogy vajon miért kaphatta ez az étel agresszív másodjelentését, másrészt a nyak, felépítésénél fogva, tökéletes levesalap.
Az Etimológiai szótár két igen nyakatekert magyarázatot is ad a szó jelentésére. Az első, kézenfekvőbb változat szerint a "leves" vagy "lé" szó jelenthette a "baj"-t, gondot is, innen jöhetett a pofon, ami ugye egy kellemetlen dolog. A másik magyarázat szerint a leves valójában nem az ételre vagy folyadékra utal, hanem a "lebbent"( legyint) szóval azonos, tehát egy nyakba kapott enyhébb ütésről van itt valójában szó. Én mindenestre mindig úgy képzeltem, hogy a pofon épp olyan fájdalmas, mintha forró levessel nyakon öntenének.
A nyakból készült leves viszont jó dolog, met a nyak tele van csonttal, porccal, ínnal, mindez pedig garancia egy finom léhez. Lehet csirkéből vagy pulykából is készíteni, mehet mellé más aprólék is, és ilyen módon veszti el igazán értelmét az olcsó húsnak híg a leve mondás, mert lám, valójában ezekből az olcsóbb húsokból lesznek a legjobb levesek.
Nyakleves
![31290395 6fad5e76eef105a21697aab21b314b98 wm](https://kep.index.hu/1/0/3511/35111/351118/35111841_39e38d4a5c9f12a2b0c755b8a0adc0f1_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kilogramm pulykanyak
- 500 gramm leveszöldség
- 1 teáskanál só
- 5 darab egész bors
- kakukkfű/lestyán/babérlevél
- gyömbér
- pár szem gomba
Elkészítés:
A nyakat lábosba tesszük, majd felöntjük körülbelül 5 liter hideg vízzel. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, majd ha felforrt, lehabozzuk a tetejét, fűszerezzük és további két órát gyöngyöztetve főzzük. Ezután beletesszük a megpucolt, tetszőlegesre vágott zöldségeket. Tovább főzzük, míg minden puha nem lesz.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!