Tradicionális német süti a baumkuchen, vagyis a fatorta: nem is olyan bonyolult elkészíteni
A baumkuchen, vagyis a fatorta onnan kapta a nevét, hogy a belseje a fák évgyűrűire hasonlít.
Aki szereti a gyümölcsös süteményeket, annak kötelező kipróbálnia ezt az olasz klasszikust, a körtetortát. Szinte több benne a gyümölcs, mint a tészta, de utóbbi is pihe-puha és könnyed, ugyanis minimális liszttel, őrölt mandulával készül. Vaj is kerül bele bőven, attól lesz nagyon omlós az állaga.
Fontos, hogy jó érett, édes, puha körtével dolgozz: ha szeretnéd, szeletekre is vághatod, de bőven elég elfelezni őket, majd körben a tészta tetejére helyezni, úgy nagyon mutatós lesz. A körte minden falatban érezteti magát, tényleg a gyümölcsrajongók desszertje ez az olasz süti.
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vájjuk ki a magházukat, szedjük le a szárukat.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy 20 centis torta- vagy piteformát béleljünk ki sütőpapírral.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra egy tálban. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, keverjük el. Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és az őrölt mandulát, majd forgassuk egybe a vajas keverékkel, amíg egynemű lesz a massza. Öntsük a tésztát a formába, egyengessük el benne.
A félbevágott vagy szeletekre vágott körtét helyezzük körben a tészta tetejére. Szórjuk rá a szeletelt mandulát.
Toljuk a sütőbe 30-35 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu