A reggelik királynője a croque madame: tükörtojás pihen a melegszendvics tetején
A ráérősebb reggeleken érdemes rászánni egy kis időt ennek a szendvicsnek az elkészítésére, annyira mutatós, laktató és isteni, hogy csak szeretni lehet.
Pillanatok alatt elkészítheted ezt a meleg, laktató reggelit, amely szinte semmi munkával, pár hozzávalóból készül. Lényegében egy melegszendvicsről van szó, mégis több annál, ugyanis a kenyérszeletek tojással sülnek össze. Becsapós ez az étel, nagyon tartalmas, az omlett, a kenyér és a feltétek kerek egészet alkotnak.
A kenyeret simán a tojással is összesütheted, de érdemes megtölteni valamivel: én most sonkát és sajtot rejtettem bele. Vigyázz, előbbi sóz is, úgyhogy óvatosan fűszerezd a tojást. Ahogy a sajt megolvadt, el is készült a szendvics, tálalhatod is.
Egy tálban keverjük össze a tojásokat és a tejet. Sózzuk, borsozzuk.
A kenyérszeletek mindkét oldalát kenjük meg vajjal.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd adjunk hozzá 1 evőkanál vajat és olajat. Ha elolvadt a vaj, öntsük rá a tojást, oszlassuk el a serpenyőben. Tegyük rögtön a tojás és a serpenyő közepére a két szelet kenyeret egymás mellé. Ha a tojás megszilárdult körülötte, fordítsuk meg az omlettet a belesült kenyérszeletekkel együtt.
Hagyjuk a másik felét is 1 percig sülni, majd a tojás túllogó részeit hajtsuk rá a kenyérszeletekre minden oldalról. Tegyünk az egyik kenyérszeletre 2 szelet sonkát és sajtot, majd hajtsuk rá az üres felét, hogy egy szendvicset kapjunk.
Az így kapott szendvicset süssük oldalanként fél-fél percig. Ha a sajt megolvadt benne, tegyük tányérra, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu