A 9 legfinomabb reggeli lusta vasárnapokra: sós és édes finomságokat mutatunk

rcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó öreg mondás szerint reggelizz úgy, akár egy király, ebédelj, mint a császár, a vacsorát pedig koldus módjára fogyaszd el.

Az egyik legfontosabb étkezés a reggeli, bőséges, laktató falatokkal érdemes kezdeni a napot, hogy legyen energiád ebédig, sokan mégis kihagyják a napindítót.

Van, aki nem szeret reggelizni, míg más idő hiányában mond le róla. Eljött az idő, hogy változtass a rossz szokáson, muszáj enni valamit reggelire. Lehet az vajas kalács tejjel vagy kávéval, szendvics, péksütemény, ha táplálóbbra törekedsz, akkor gyümölcssaláta, de turmixot is ihatsz.

A legnépszerűbb reggelik tojásból készülnek, ülj egy asztalhoz a családdal és készíts omlettet, vagy dobj össze egy hagyományos angol reggelit, amelynek már a látványától jóllakik az ember. Ha ennyi ötlet nem elég, mutatjuk, milyen finomságokkal indíthatod a napot, van köztük mindenféle, egészséges és bűnösebb falat is.

Baconös-sajtos muffin

A muffinról szinte mindenkinek az édes változatok ugranak be, pedig sós verzióban is készülhetnek. A sós muffinok nagyszerű vendégvárók, reggelire is fogyaszthatók, és még a csomagolást is jól bírják. Az egyik nagy kedvencbe sok sajt és bacon is kerül. Sajtból akár kétfajtát is keverhetsz a masszába, az egyik mindenképp füstölt legyen. Bacon helyett pedig sonkát is használhatsz.

bsmct

French toast

A franciák bundás kenyere az édesszájúak egyik nagy kedvence. Eltérően a hagyományos bundás kenyértől, a francia változat vajon sül, a kenyér- vagy kalácsszeletek tejes, cukros, fahéjas bundát kapnak. Az alapot szezonális finomságokkal gazdagítva is érdemes kipróbálni, például sütőtökkel. A tök püré formájában kerül a tejbe.

ftct

Sajtos-sonkás bundás kenyér

És ha már bundás kenyér, akkor a hagyományos kedvenc sem maradhat ki! A finomság nem teljesen a klasszikus formában készül, bő olaj helyett sütőben pirul sonkával és sajttal dúsítva. A kiadós reggeli mellé kínálj friss zöldségeket, garantáltan jóllakat, ebédre csak valami könnyedre fogsz vágyni.

bkct

Melegszendvicskrém

A melegszendvicset mindenki szereti, gyors megoldás, ha éhes az ember, a nap bármelyik szakában fogyasztható. Napindítónak is tökéletes, hétvégére remek választás. A bekevert krém hűtőben tárolható, pluszsajttal megszórva még finomabb, de még extra feltétekkel is dúsíthatod.

mszkct

Benedict tojás

Az úri villás reggelit éttermekben rendeli leggyakrabban az ember, pedig otthon is el lehet készíteni. A tojást angol muffinon szokás kínálni, sonkával vagy baconnel együtt, hollandi mártással nyakon öntve. A mártás készítésénél légy figyelmes, vízgőz felett folyamatosan kevergesd, vigyázz, nehogy rántotta legyen belőle. A mártás akkor jó, ha szép sűrű lesz a textúrája.

btct

Házi vizes zsemle

A reggeli pékáruval az igazi, lehet az ropogós vekni, vajas kifli vagy vizes zsemle. Az otthon sült pékárunak nincsen párja. A jó zsemle kívül ropogós, belül foszlós. A tökéletes állagért thang zhong technikával készítsd el a zsemlét, akár több napig is megőrzi az álompuhaságát.

zsct

Juhtúrós tojáskrém

A reggeli fénypontja a házi készítésű kence, az egyik legizgalmasabb változat a juhtúrós tojáskrém, melyben apróra vágott hagyma roppan, a krémességet a tejföl és a vaj biztosítja, plusz egy kis majonéz is kell bele, a textúra mellett az ízhez is ad egy kis pluszt.

39770765 92d6a5d6698640b63268de5586e2f52c wm

Kakaós csiga fehér csokival bevonva

A kakaós csiga régi kedvenc, kicsik és nagyok egyaránt szeretik. A bevált recepttel néha érdemes játszani, felturbózva még finomabb lehet a péksüti. Játssz a töltelékkel, adj hozzá valami pluszt, rejts a tésztába valamilyen ízesítőt, vagy vond be a csigát édes mázzal. Nagy kedvenc a csokival bevont kakaós csiga, melyet sötét helyett fehérrel is bevonhatsz.

kcsct

Banános-mézes smoothie

Van úgy, hogy nincs idő reggelizni, enni azonban akkor is muszáj, ilyenkor szuper választás az energiával feltöltő smoothie. Az italban zabpehely is helyet kap, a sokoldalú finomság eltelít és lassú felszívódású. A banánt használat előtt érdemes a fagyasztóba küldeni, mert sokkal frissítőbb lesz a smoothie.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük