Színesek, mutatósak és nagyon finomak az omlós kekszek: lepd meg velük a szeretteidet
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Az a legszebb karácsonyi ajándék, ami szívből jön, készíts mutatós kekszeket, majd tedd őket dobozba, a bájos meglepetésnek mindenki örülni fog.
Az ünnep közeledtével mindig nagy örömmel szedem elő a karácsonyi sütikiszúró készletem, alig várom, hogy mindegyiket kipróbáljam. Ilyenkor a konyhám kekszgyártó kisüzemmé válik, igyekszem minél több cuki sütisdobozt megtölteni, amelyekkel meglepem a szeretteimet.
Szerintem a linzeralapú keksz a legjobb gasztroajándék. A begyúrt, morzsaállagú tésztát 2-3, de akár még négy részre is oszthatod, igaz, ilyenkor az alapanyagok mennyiségét érdemes növelni. A tésztagombócokhoz adj ételfestéket, kakaót, rumot vagy kávét, majd a kinyújtott alapot különböző formákkal szúrd ki és süsd meg. Ha van kedved, a kész finomságokat tej- vagy fehér csokoládéba márthatod, szórhatsz rájuk ehető dekorációkat, cukorkát, gyöngyöket, kókuszreszeléket, durvára vágott diót, mogyorót. A kisült formákat édes töltelékkel is megkenheted, majd illeszd őket össze úgy, mintha linzert vagy islert készítenél. A lényeg, hogy egy alaptésztából egy kis kreativitással mennyi mindent kihozhatsz.
Pakold a finomságokat mutatós dobozba, üvegbe, tegyél rá egy kis kártyát, amelyre írj szívből jövő üzenetet: a karácsonyi keksszel biztos, hogy örömet okozol a szeretteidnek.
Omlós karácsonyi keksz
Hozzávalók 45 darabhoz
- 350 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 140 g porcukor
- 250 g vaj
- 2 darab tojássárgája
- 2 evőkanál kakaó
- lekvár ízlés szerint
- csokimáz ízlés szerint
Elkészítés:
Először a következő száraz hozzávalókat keverjük össze: liszt, sütőpor, só, vaníliás cukor, porcukor. Adjuk hozzá a hideg vajat és a tojássárgáját.
Az összedolgozott, morzsaszerű tésztát osszuk két részre. Az egyikhez keverjünk kakaót, a másikat hagyjuk simán. A tésztákat gyúrjuk gombóccá, majd csomagoljuk őket folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
A tésztát nyújtsuk ki, szúrjuk ki tetszőleges ünnepi formákkal. A kiszúrt tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
Várjuk meg, míg a kekszek kihűlnek, majd cicomázzuk őket kedvünkre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors