Pirosra sült, szaftos sertéstarja: a hús olyan puha, hogy szétolvad az ember szájában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sertéstarja még a legegyszerűbb fűszerezéssel készítve is tökéletes lesz, a hús szaftos, ezért bátran lehet tepsiben is sütni.
Ha sült húst készítesz, az egyik legjobb választás a sertéstarja, kellően zsíros, így nem fog kiszáradni sütés közben, a kisülő zsiradéktól pedig sokkal ízletesebb lesz a hús. A tarját sokféleképpen fel lehet használni, készülhet belőle brassói, cigánypecsenye, húsleves, de grillre is lehet dobni.
Kezdő szakácsok is bátran dolgozhatnak vele, tényleg nagyon egyszerű ezzel a hússal bánni. A hentesnél kérheted előre felszeletelve, így időt lehet megspórolni az előkészítésével, de egészben is hazaviheted a csonttal vagy nélküle. A felszeletelésénél arra kell ügyelni, hogy vastagabb szeleteket vágj, mert sütésnél a hús zsiradékot enged, össze fog esni. A tarját nagyon jól lehet fűszerezni, jól áll neki a fokhagyma, érdemes pácolni is vele a húst.
Omlós, sült sertéstarja
Hozzávalók 6 szelethez
- 6 szelet sertéstarja
- só és bors ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 ág rozmaring
Elkészítés:
A tarját kicsit klopfoljuk ki, majd mindkét oldalán sózzuk és borsozzuk a szeleteket.
Keverjük össze a pác hozzávalóit, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az olajat, a rozmaringot és a mustárt, majd a szeleteket forgassuk meg benne. Lefedve 1-2 órára tegyük a hűtőbe.
A hússzeleteket helyezzük tepsibe, a megmaradt pácot öntsük rá. Ezüstpapírral lefedve toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe 35 percre, majd fólia nélkül 20-30 perc alatt pirítsuk meg a húst.
Fotó: Getty Images