Kiadós és nagyon finom: a cigánypecsenye így készítve lesz a legjobb
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk
Krémes fokhagymaszósz tészta vagy húsok mellé: pár hozzávalóból készül
Mennyei barackos-szilvás zabszelet: lendületet ad ebédig
Ropogós bundában sült csirkefánk: egyszerűen készül a finomság
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Igazi régi kedvenc, ami a hangulatos magyaros vendéglők étlapján mindig szerepel. Nem épp alakbarát, ha az eredeti recept alapján készítjük, egy kis változtatással azonban sokkal gyomorkímélőbb, de ugyanolyan finom lesz.
A cigánypecsenye nagyon szaftos étel, hiszen a nagy darab füstölt szalonnacsíkot saját zsírjában kell pirosra sütni. Az ízlésesen bevagdosott szalonnát ezután félretesszük, majd a kisült zsiradékban megsütjük a pácolt tarját, tálalásnál rátesszük a szalonnát, mellé pedig krumpli dukál. A testvérem nagyon szereti ezt az ételt, de a füstölt szalonnáért nem rajong, ezért kicsit átszabtam a híres fogást.
A húsnál sokan kikötik, hogy csak tarjával érdemes dolgozni, mert az jó szaftos, de biztosan mindenkivel előfordult már, hogy vásárlásnál nem kapott olyan árut, amit szeretett volna, így változtatnia kellett. Mivel mi mindig ugyanattól a hentestől szerezzük be a húst, ezért adunk a szavára - szépen szeletelt disznócombot ajánlott, a hús finom puhára sikerült, egyáltalán nem volt inas, rágós. A kiklopfolt húst csak sóztam, majd enyhe lisztes bundában, kevés olajon pár perc alatt megsütöttem, tálalásnál fokhagymát és őrölt borsot tettem rá, burgonyát és savanyút kínáltam mellé.
A hús sütésénél legyünk óvatosak, ne süssük túl, mert akkor száraz lesz, csak pár percig pirítsuk, addig, amíg kap egy kis színt. Ha szeretnétek pácolni, akkor fűszeres-olajos pácot készítetek őrölt édes vagy csípősebb pirospaprikával, borssal és zúzott fokhagymával. Ennél a verziónál a kész hússzeletekre kerülhet petrezselyem, esetleg lecsó, de szerintem, ha nem teszünk rá semmit sem, úgy is nagyon finom lesz.
Miért cigány a cigánypecsenye?
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a húsos étel tradicionális cigány fogás, pedig nem, igazi magyar étel. Nevét vélhetőleg a cigányszalonnáról kapta, ami mára csak füstölt szalonna néven ismert. Régi mende-mondák szerint egy cigány muzsikus után nevezték el így, aki minden zenélés után ezt fogyasztotta. A cigánypecsenyének több változata is népszerű, hol így, hol úgy készítik. Az biztos, nagyon finom, laktató fogás, amit érdemes otthon elkészíteni.
Cigánypecsenye
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm sertéscomb, tarja vagy lapocka
- 1 bögre liszt
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- olaj a sütéshez
- 1 kilogramm krumpli
- 8 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A húst vágjuk tetszőleges darabokra, majd klopfoljuk ki, sózzuk le, majd tegyük egy tálcára.
A megtisztított burgonyát vágjuk hasábra vagy szeletekre.
A jól kiklopfolt hússzeleteket hempergessük meg lisztben, majd forró olajban süssük aranybarnára.
A krumplit szintén bő olajban süssük aranybarnára.
Tálalásnál a húsra ízlés szerint kerüljön őrölt bors és finomra vágott fokhagyma, mellé sült burgonyát és savanyúságot kínáljunk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!