Mutatós cupcake Oreóval: a kakaós keksz a krémben is helyet kap
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Habos tető nélkül muffinnak is eladható az isteni édesség, vigyázat, ez a süti függőséget okoz!
A muffinokkal és a díszesebb társával, a cupcake-kel engem mindig el lehet varázsolni, nem úgy, mint a testvéremet, aki a világ legunalmasabb desszertjének tartja őket. Így amikor úgy döntök, muffint vagy cupcake-et sütök, mindig azon agyalok, hogyan győzzem meg a tesómat, igenis finom ez a desszert.
Elő is kaptam múltkor a muffintepsit és eldöntöttem, olyan ízesítésű tésztát készítek, amibe tuti, hogy bele fog szeretni. A kedvenc kekszére, az Oreóra alapoztam, a tésztába és a krémbe is tettem belőle, igaz, a díszes tetőbe csak néhány keksz töltelékét rejtettem. A tészta fantasztikus állagáról a mascarpone gondoskodott, ellenállhatatlanná tette, a jövőben biztos, hogy bármilyen muffint is készítsek, mascarpone helyet kap majd benne.
A cupcake tetejére mindig kerül valamilyen krémes korona, a legnépszerűbb a vajkrémes változat, amelybe akár ételfesték is kerülhet, kis fantáziával és kézügyességgel mesterművek születhetnek. Ha azonban nem szimpatizálsz a vajkrémmel, habtejszínnel dolgozz: ez az oreós sütinél kifejezetten ajánlott, mert a keksz krémje sokkal jobban tud érvényesülni a habba keverve.
Oreós cupcake
Hozzávalók 14 darabhoz
A tésztához:
- 250 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 150 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 120 milliliter tej
- 3 evőkanál mascarpone
- 150 gramm Oreo keksz
A tetejére:
- 200 milliliter habtejszín
- 2 evőkanál cukor
- 4 darab Oreo keksz tölteléke
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Először a száraz alapanyagokat keverjük össze: a lisztet szitáljuk keverőtálba, mehet hozzá a cukor, a sütőpor és az 1 csipet só.
A tojásokat üssük bele egy másik keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a puha vagy olvasztott vajat, tejet, mascarponét, alaposan keverjük egybe az egészet, utána forgassuk a lisztes keverékhez.
Az Oreo kekszeket vágjuk durvára, de 4-5 darab keksz töltelékét kés segítségével kaparjuk keverőtálba, utána az üres kekszeket is vágjuk durvára. Az összetört kekszeket keverjük a masszába - a kikapart krém a habba kerül majd -, majd fagyiadagoló segítségével adagoljuk papírral bélelt muffinformába. 180 fokosra előmelegített sütőben 20-30 alatt süssük meg. Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
A habtejszínt öntsük rá a keksz kiszedett töltelékére, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliakivonatot, majd verjük kemény habbá, amit habzsák vagy habnyomó segítségével nyomjunk a kihűlt muffinok tetejére. Ha marad hab, kerüljön hűtőbe, 1-2 napig tárolható, akár kávéba vagy forró csoki tetejére is kanalazható.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors