Krémes gombás tészta Alfredo módra: sok fűszer kerül a tejszínes mártásba
Az Alfredo-mártás könnyen elkészíthető, és számtalan módon variálható. Tésztára öntve, gombával feldobva is nagyon finom.
Hamarosan dübörög az őszi gombaszezon. Az ínyencek és a gombászásban jártasak ilyenkor fedezik fel az erdőt, és töltik meg kosaraikat a természet kincseivel. Persze, ha nem vagy jártas a gombászásban, és a túrázás sem tartozik a kedvenc időtöltéseid közé, a gombáról akkor sem kell lemondanod. A boltokban és a piacokon bőséggel válogathatsz a finomságból.
A gomba D-vitamint tartalmaz és tele van növényi fehérjével, a kalapok és a szára is felhasználható, persze csak akkor, ha nem avas. A gomba nagyon változatos alapanyag, rengetegféle ínycsiklandó fogást dobhatsz belőle össze. Ha már kicsit hűvösebbre fordul az idő, sokkal gyakrabban kívánja az ember a tartalmas leveseket. A gombából többfélét is készíthetsz, lehet az krém, magyaros vagy tejszínes, melyek 30 perc alatt az asztalra kerülnek.
A megtisztított gombát, sárga- és fehérrépát tetszőlegesen szeleteljük fel.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon kezdjük el üvegesre dinsztelni. Amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a gombát és a répákat, a lisztet is szórjuk rá. Alacsony láng felett 2-3 percig kevergessük, közben ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és tárkonnyal. Az alapanyagokra öntsük rá a vizet, és főzzük 15-20 percig.
A tejszínt keverjük össze a levesből mért 2 evőkanál lével, majd adjuk a hozzá, és forraljuk egybe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu