Hogy kell helyesen megtisztítani a gombát? A héja tele van vitaminnal

gcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gombafélék ízletesek és egészségesek, az egyik legjobb természetes D-vitamin-források. Ezen értékek pedig a héjukban is megtalálhatók.

A gombafélék az egyik legizgalmasabb alapanyagnak számítanak. Igazi fehérjebombák, melyek a vegetáriánus étrendben fontos szerepet töltenek be, de a húsevők is örömmel fogyasztják.

Seregnyi gombafaj ismert, vannak a vadon termők és a termesztett gombák. Vannak ehetők, és léteznek olyanok is, melyek nem alkalmasak a fogyasztásra. Az ehető fajták közül a legkedveltebb a csiperkegomba, laskagomba, vargányagomba, kucsmagomba, őzlábgomba, szegfűgomba, shiitake gomba és az ínyencek kedvence, a szarvasgomba. Mindegyik gombának más a zamata, nagyon izgalmasan lehet őket feldolgozni, az egyszerű ételektől egészen a főúri fogásokig. Bármilyen fajta ehető gomba is kerül a kezeid közé, a sütés, főzés előtti tisztításon át kell esnie a kalapoknak és a szárnak is.

Mosni vagy pucolni?

A gombakalapok tisztítása során mindenki másra esküszik. Sokan csak lazán folyó víz alatt átöblítik, míg mások a héjától és a szárától is megszabadulnak. A berögződéseken nehéz változtatni, de a gombafélék kapcsán azt érdemes tudni, hogy a héj tele van ízzel, és a gomba minden áldásos tulajdonsága is megbújik a szemétnek hitt részben. A termesztett gombát bőven elég megmosni, mivel tiszta környezetben nő, a héja pedig alkalmas a fogyasztásra.

Ha nagyon ragaszkodsz a héj eltávolításához, kicsit dörzsöld meg zöldségkefével, de időpazarlás a pucolásával bíbelődni. Az ismert séfek sem szokták pucolni, mivel értékes ízanyagot dobnának a kukába. Biztos, te is belelestél már valamilyen főzőműsorba, szemtanúja lehettél, hogy a gombát nem hámozták meg a mesterek.

gct5

A gomba előkészítése során azt vedd figyelembe, hogy a szerkezetéből adódóan sok vizet képes magába szívni. Ezért soha ne áztasd vízbe, csak folyó víz alatt öblítsd át.

A gomba tisztítása során az is számít, hogy éppen mit készítesz belőle. Az ismert séfek azt szokták tanácsolni, hogy ha pirítva készíted, akkor nem szabad megmosni, csak picit sikáld át zöldségkefével, majd dobhatod is a forró serpenyőbe.

gct3

Mi legyen a szárral?

Többféle gombafaj ismert, a textúrájuk különböző, mindegyikből más étel készíthető. Előfordul, hogy a gomba szárára nem lesz szükséged, de ez nem jelenti azt, hogy kukában lenne a helye. A csiperkegomba szára például bármire felhasználható. Ha épp nincs rá szükséged, tedd félre, a hűtőben néhány napig nem lesz baja. A szárt lepiríthatod, húsok töltelékeként használhatod, vagy a reggeli rántottát teheted vele izgalmassá.

A shiitake gombával már más a helyzet, a szára túl kemény vagy fás, ezért érdemes eltávolítani. Ha a gomba szára nem fás, tedd félre, leves vagy rizottó ízesítésénél felhasználhatod.

Ha te is szereted a gombát, akkor csekkold kedvenc gombás receptjeinket, és próbáld ki őket. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon