Sütőtökös gnocchi kelkáposztával gazdagítva: nem is gondolnád, mennyire finom
A kelkáposztával gazdagított sütőtökös gnocchi valódi vitaminbomba a hűvös napokon.
Amikor hűvösebbre fordul az idő, a tepsis fogások kerülnek terítékre. Az egyben sült húsok vagy a tartalmas rakott ételek mellett szinte mindenki szereti az ősz kedvenc zöldségeit a sütőben pirosra sütni. Az így készült finomságok rengetegféle ízben készülhetnek, érdemes kísérletezni a fűszerezéssel. Ha lehet, friss fűszernövényeket használj, a zsálya, kakukkfű és rozmaring tökéletes választás.
Mi most az egyszerű só, bors párosnál maradtunk, de másra nem is lesz szükséged, így is isteni lesz. Akkor az igazi, ha a zöldségek kívülről szép karamellizált színt kapnak, belül pedig krémesre sülnek.
A hagymát vágjuk fel tetszőlegesen, majd forgassuk egybe az olajjal, sóval és borssal.
A megtisztított sárgarépát és krumplit tetszőlegesen daraboljuk fel.
A fokhagymát hagyjuk egészben, csak a tetejét vágjuk le.
A megtisztított céklát, almát (vagy körtét), citromot tetszés szerint daraboljuk fel.
A petrezselymet vágjuk finomra.
Először a burgonyát, sárgarépát és a céklát dobjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig. Ezután forgassuk hozzá a lila hagymát és az almát. A fokhagymafejeket is helyezzük a tepsibe, a tetejüket locsoljuk meg olajjal, majd toljuk vissza 50-60 percre. A citromot az utolsó 5-10 percben adjuk a zöldekhez. (Ha a zöldségeket kicsire vágtuk, kevesebb idő is elég lesz.)
A sült finomságok tetejét szórjuk meg petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu