Roppanós morzsasüti lédús őszibarackkal: az egyszerű desszertek királynője

barackos morzsasüti
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Életemben először 19 évesen ettem morzsasütit Franciaországban. Máig emlékszem a ropogós tésztájára, amely édességét a kicsit savanykás gyümölcs ellensúlyozta.

Azóta itthon is divatba jött ez a fajta édesség, amely nem elég, hogy isteni, de alig kell vele dolgozni, csak beledobáljuk a tepsibe a hozzávalókat, a többit pedig a sütőre bízzuk. A mozsasütiben az a jó, hogy mindig van hozzá otthon alapanyag és idénygyümölcs. A nyár vége és ősz eleje az őszibarack szezonja, ami szuperül illik a ropogós tésztához. 

Igyekezzünk édes, lédús barackokat vásárolni, hogy a tészta minél jobban átvehesse az ízét. Minél édesebb a barackunk, annál kevesebb hozzáadott cukrot kell használnunk. A nektarin is szuper hozzá, aki esetleg jobban kedveli az ízét. Aki szereti, mazsolát is tehet a gyümölcs mellé, én kihagytam belőle.

Bűnös élvezet

Csak ne ringassuk magunkat illúzióba, a morzsasüti bármennyire is zabpehellyel készül, egyáltalán nem diétás. Persze trükközhetünk vele, használhatunk teljes kiőrlésű lisztet és nádcukrot, de ettől nem veszünk magunkhoz kevesebb kalóriát. De nem akarok senkit sem lebeszélni róla, csak tartsunk mértéket. Már ha tudunk...

Őszibarackos morzsasüti

barackos morzsasüti kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 70 dekagramm őszibarack vagy nektarin
  • 50 gramm zabpehely (nagyszemű)
  • 150 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 dekagramm fehér nádcukor
  • 4 dekagramm barna nádcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 120 gramm vaj
  • opcionális cukor a gyümölcsre
  • opcionális mazsola
Recept idők

Elkészítés:

Az őszibarackot mossuk és hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Tegyük bele egy piteforma aljába. Szórjunk rá cukrot és fahéjat, majd jól keverjük össze.

 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

 

A morzsához keverjük össze a zabpelyhet a liszttel és a kétféle cukorral. Morzsoljuk hozzá a vajat, és addig dolgozzuk, míg morzsás állagú nem lesz. Borítsuk be vele a barackokat.

Ha megsült, még melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük