Isteni, ropogós bundában sült gomba: fűszeres pácban áll, mielőtt a panírba kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A páctól sokkal ízletesebb, a panko morzsától sokkal ropogósabb lesz a gomba, krémes mártogatóssal érdemes kínálni.
A rántott zöldségek közül a gomba és a karfiol örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Bár sima liszt-tojás-zsemlemorzsa panírban is finomak lesznek, mindig van hova fokozni az alapreceptet.
Ha a zöldség nem csak sót, borsot, hanem marinádot is kap, sokkal-sokkal finomabb lesz a végeredmény. Az alábbi receptben a gomba szójaszószos-balzsamecetes pácban mártózik meg, amelyből a friss kakukkfű sem hiányozhat. Nagyjából 30-60 percig hagyd a gombát a marinádban, de ne tovább, mert a sótól és az ecettől elkezd majd összezsugorodni.
Hogy még ropogósabb legyen a rántott gomba, panko morzsában kell megforgatni, de ha esetleg nem találsz, sima zsemlemorzsával is tökéletesen fog működni. Annyira finom lesz az így készült gomba, hogy nassolnivalóként, mártogatós mellé is kínálhatod, szuper partifalat is lehet.
Rántott gomba
Hozzávalók 4 személyre
A rántott gombához:
- 300 gramm csiperkegomba
- 70 gramm liszt
- 1 nagyobb darab tojás
- 70 gramm panko morzsa
- ízlés szerint só, bors
- olaj (sütéshez)
A páchoz:
- 3 ág kakukkfű
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál Worchestershire-szósz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
Elkészítés:
A gombákat tisztítsuk meg, ha picik, maradhatnak egészben, a szárukat is rajtuk lehet hagyni, ha esetleg koszos a végük, azt vágjuk le.
A szójaszószt, a Worchestershire-szószt, a balzsamecetet, a fokhagymaport, a sót és a borsot keverjük össze, majd öntsük egy simítózáras zacskóba. Tegyük bele a kakukkfüvet és a gombákat is. Zárjuk le a zacskót, majd jól rázzuk össze a hozzávalókat.
Hagyjuk a gombákat a pácban 30-60 percig, időközönként rázogassuk meg, hogy a marinád mindenhol bevonja őket.
Készítsünk elő 3 tányért, az egyikbe szórjunk lisztet és egy kevés sót és borsot, a másodikban verjük fel a tojást, a harmadikba öntsük bele a panko morzsát. A gombákat vegyük ki a pácból, rázzuk le róluk a felesleges folyadékot, majd forgassuk őket a lisztbe, a tojásba, végül a morzsába.
Melegítsünk bő olajat egy mélyebb serpenyőben. Mikor eléri a 180 fokot, tegyük bele óvatosan a gombákat, 2-3 percig süssük őket, míg világosbarna nem lesz rajtuk a panír. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tálcára, hogy a felesleges olajat felszívja róluk.
Fotó: Getty Images