20 perces sajtos padlizsánfasírt – Észre sem vesszük, hogy nincs benne hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármennyire is csodás zöldség a padlizsán, én eddig csak krémeket készítettem belőle. Elhatároztam, hogy húshelyettesítőként is kipróbálom.
Az egyik kedvenc színem a lila. Nem csak a színe miatt, hanem mert imádom a lila színű zöldséget, történetesen a padlizsánt, ami az ősz színeibe is tökéletesen beleillik és most még szezonja is van. A padlizsánból remek krémek készíthetők, de főételnek is kiváló. És nem csak a rántott verzióra gondolok, sőt, arra a legkevésbé, mert ekkor a padlizsánnak pont a legrosszabb tulajdonsága érvényesül, méghozzá az, hogy megszívja magát olajjal.
Ez a változat egy fasírt, ami padlizsánnal, húsmentesen is tökéletesen megállja a helyét, ráadásul a zöldség előfőzése miatt nem is lesz olajos, pedig olajban sütjük ki. Időközben kikisérleteztem egy másik verziót is, amelyben a padlizsánt sütőben megsütöm, mintha csak krémet készítenék, majd a puha zöldséget összeturmixolva a többi hozzávalóval, golyókat formázva készítek belőle fasírtot.
Padlizsánfasírt
Hozzávalók 8 darabhoz
- 2 darab padlizsán
- 2 darab tojás
- 100 gramm reszelt sajt (például cheddar vagy gouda)
- 200 gramm zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál római kömény
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
A padlizsánt vágjuk kockákra, és forró, sós vízben főzzük meg. Jól csepegtessük le, hagyjuk kicsit hűlni, és a felesleges nedvességet nyomkodjuk ki belőle. Egy edényben keverjük össze a reszelt sajtot, a tojásokat és a fűszereket, majd tegyünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázni lehessen a kezünkkel. Tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Formázzunk a masszából ízlés szerint hurkákat vagy gombócokat, forgassuk meg zsemlemorzsában, és egy serpenyőben forró olajban süssük meg őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Bármilyen körettel ehetjük, vagy mártogatóssal vendégvárónak is tökéletes. Süthetjük sütőben is, de akkor a tésztába keverjünk egy kis olajat is.
Fotó: Getty Images