Ez kell a finom padlizsánkrémhez: mutatjuk, mi a titka

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egészen röviden meg lehet fogalmazni azt, mi kell a legfinomabb padlizsánkrémhez, viszont azt, hogy mi nem kell, órákig tudnám sorolni. Az egyszerűség a legnagyszerűbb ebben a műfajban, mint oly sok más esetben. 

A jó padlizsánkrémhez először is jó padlizsánra van szükség, amiből, mivel egész évben lehet kapni, nem mindig könnyű igazán finomat kifogni. Arra mindenesetre érdemes figyelni, hogy ne legyen túlságosan nagy, viszont feszes, fényes és ráncoktól mentes legyen a héja. 

Szükség van tűzre

A legjobb padlizsánkrém a parázs felett megsütött, enyhén megégett héjú padlizsánból lesz. Az így elkészített zöldség belül elképesztően füstös, intenzív ízű lesz, ezt az ízt pedig semmi mással nem lehet elérni, csak tűzzel. Közelítő, de tényleg csak közelítő pótmegoldás a gázlángon történő odapirítás módszere, amit korábban itt írtunk le, de nyáron tényleg megéri tüzet rakni egy jobb padlizsánkrém kedvéért.

Ha pedig ez megvan, akkor már nem igazán kell hozzá sok minden. Csak olívaolaj, só, kevés, de tényleg nem túlzásba vitt mennyiségű fokhagyma vagy nagyon apróra vágott lilahagyma, esetleg egy kis citromlé. Ezen kívül is bele lehet még tenni egy-két kiegészítőt, de ez az alap már önmagában csodálatos tud lenni. 

Padlizsánkrém

padlizsankrem-kis

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab padlizsán
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat parázs felett addig sütjük, míg kívülről fekete foltos, belül pedig egészen puha nem lesz. Lehúzzuk a héját, és egy nagy késsel addig vagdossuk, míg pépes nem lesz. A fokhagymát a citromlével mozsárban péppé zúzzuk, a padlizsánhoz keverjük, végül pedig hozzáadjuk az olajat is.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon