Krémes, fűszeres padlizsános curry vöröslencsés rizzsel: kókuszital lágyítja az ízeket
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Olyan recept ez, amiért a vegák nagyon hálásak lesznek, a húsevők pedig meg fognak lepődni, hogy ilyet is lehet.
Curry sok mindenből készülhet, most egy vega, egyben vegán verziót mutatunk. A főszereplő a puhára sült padlizsán, amely mellé paradicsom és rengeteg pikáns fűszer kerül, mint a kurkuma, fahéj, gyömbér, római kömény, koriander.
A nem mindennapi curryt még egy vöröslencsés-mazsolás rizs is feldobja, amelyben édesre sült fokhagymagerezdek fokozzák az élvezeteket. Igazi ízorgia ez az étel, és bár húsmentes fogás, garantáltan imádni fogják a húsevők is.
Padlizsános curry
Hozzávalók 4 személyre
A curryhez:
- 1 kilogramm padlizsán
- 6 evőkanál olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 7 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál római kömény
- 0.5 teáskanál koriander
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 diónyi darab gyömbér
- 1 teáskanál curry
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál paradicsompüré
- ízlés szerint só, bors
- 400 milliliter sűrű kókusztej
- 600 milliliter víz
- 2 teáskanál keményítő
A vöröslencsés rizshez:
- 250 gramm rizs
- 80 gramm vöröslencse
- 1 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- 1 nagy fej fokhagyma
- 700 milliliter víz
Elkészítés:
Curry
A padlizsánt hosszában negyedeljük, majd kb. 3x4 cm átmérőjű darabokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük 2 evőkanál olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben, vágásfelülettel felfelé kb. 25 perc alatt barnára sütjük.
Ez idő alatt az olajban megpirítjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét és kicsit lepirítjuk. Mehet bele az összes fűszer, felöntjük a kókusztejjel és a vízzel. Addig főzzük, amíg a hagyma állaga krémes nem lesz. 50 ml vízben kikevert keményítővel krémesítjük a curryt. Tálalás előtt a mártással óvatosan összeforgatjuk a sült padlizsánt.
Rizs
Az olajjal meg a sóval felforrt vízbe szórjuk a lencsét és a rizst, kevergetés közben addig főzzük, amíg kezd sűrűsödni. Hozzáadjuk a mazsolát, az egész fokhagymagerezdeket, majd 120 fokra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk. Tálalásig fedő nélkül 10 percig pihentetjük.
Egy másik szuper vega recept a tojáscurry, ehhez itt találsz receptet.
Fotó: Street Kitchen