Könnyű, nyári zöldségragu: ha finom, húsmentes fogásra vágysz
Ez az ízletes, szaftos zöldségragu alacsony kalóriás, mégis laktató. A hús senkinek sem fog hiányozni belőle.
Amennyire egyszerű ez a laktató egytál, annyira finom, minimális fűszer kerül bele, de azok karakteresek, legyen szó a chiliről, a petrezselyemről vagy a kaporról. Ha még különlegesebb irányba vinnéd el, koriandert használj, a chiliszósz mellé pedig füstölt paprika is kerülhet.
A ragu alapját a padlizsán és a csicseriborsó képezi, de dúsíthatod cukkinivel is, vagy akár zöld levelesekkel, mint a spenót vagy a kelkáposzta. A munka nagy részét a gáztűzhely végzi, úgyhogy neked alig lesz dolgod az étel elkészítésével, minimális energiát igényel, akár este is összedobhatod.
A szaftos, sűrű ragu mellé kuszkuszt is kínálhatsz, de házi lepénykenyérrel lesz a legfinomabb.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A padlizsánt mossuk meg, vágjuk kockákra. A csicseriborsóról öntsük le a levet, öblítsük át.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a padlizsánt és a fokhagymát. Keverjünk mindent egybe, amikor már a padlizsán is pirul itt-ott, adjuk hozzá a chiliszószt. Keverjük egybe a zöldségekkel, majd mehet rá a paradicsom és az alaplé is.
Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük lejjebb a lángot. Gyöngyözve főzzük 20-30 percig, míg a padlizsán teljesen puha nem lesz. Ekkor keverjük bele a csicserit és a citrom levét. Ha újra elkezd forrni, mehet bele az összeaprított petrezselyem és kapor is.
Rögtön, lepénykenyérrel vagy kuszkusszal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu