Paprikás krumpli helyett főzzél paprikás sütőtököt
Finomabb, és az alakodnak is jót tesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ezt az ételt úgy találtam ki, hogy éppen fogyókúráztam (mikor nem?), és természetesen gyorsan kellett valami finomat a család elé tennem vacsorára. Ráadásul, mivel éppen pici gyerekeink voltak - tudjátok, van öt foga, de már mindent ehet - valami olyan vacsorát kellett rittyentenem, ami ilyen adottságokkal is kezelhető.
Mi az az étel, ami a magyar háziasszonynak hirtelen az eszébe jut, mert mindig, minden van hozzá otthon, és gyorsan kész? A paprikás krumpli. És mi van akkor, ha a magyar háziasszony fogyókúrázik, viszont a kisgyerekei miatt tart otthon tököt? Hát, akkor tökből készít paprikás krumplit.
Ez az étel azóta átment a családi receptes könyvbe, vagyis teljes természetességgel készítjük. Nem véletlen: tényleg nagyon finom, és tényleg mindig minden van otthon hozzá, feltéve, hogy éppen sütőtök szezon van. Ráadásul még sokkal gyorsabban el is készül, mint a paprikás krumpli, mivel a tök rekord gyorsasággal képes megpuhulni.
Fiatal tököt válassz!
Érdemes egyébként friss tököt vadászni, mert minél öregebb, annál nehezebb lesz meghámozni. Erről úgy tudunk meggyőződni, hogy a héjába megpróbáljuk belenyomni a körmünket, és ha hagyja magát, akkor jó, megvehetjük, ha nem, akkor inkább nézelődjünk még. Habár, az öreg tök is jó, csak tovább tart megtisztítani, a fiatallal meg simán elbánik egy zöldséghámozó.
Paprikás sütőtök kolbásszal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 1 darab hagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 deciliter víz
- 1 ízlés szerint só
- 1 ízlés szerint kolbász
Elkészítés:
Közben a tököt felvágjuk, a magjait kikanalazzuk, és egy zöldséghámozóval megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Nem kell túlzásba vinni, úgyis szétfő.
Amikor kész a hagyma, rádobjuk a tököt, és rászórjuk a pirospaprikát. Jól megkeverjük, és öntünk rá egy kis vizet. Sózzuk.
Lefedjük, főzzük vagy öt percig. Közben karikára vágjuk a kolbászt, és hozzáadjuk. Azzal is rotyogtatjuk egy ideig, amíg meg nem puhul a tök.
A végén, ízlés szerint krumplinyomóval rusztikusra törhetjük, vagy hagyhatjuk úgy is, ahogy van. Adhatunk hozzá tejfölt, de nem muszáj.
Fotó: Shutterstock