Paprikás krumpli helyett főzzél paprikás sütőtököt
Finomabb, és az alakodnak is jót tesz

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt az ételt úgy találtam ki, hogy éppen fogyókúráztam (mikor nem?), és természetesen gyorsan kellett valami finomat a család elé tennem vacsorára. Ráadásul, mivel éppen pici gyerekeink voltak - tudjátok, van öt foga, de már mindent ehet - valami olyan vacsorát kellett rittyentenem, ami ilyen adottságokkal is kezelhető.

Mi az az étel, ami a magyar háziasszonynak hirtelen az eszébe jut, mert mindig, minden van hozzá otthon, és gyorsan kész? A paprikás krumpli. És mi van akkor, ha a magyar háziasszony fogyókúrázik, viszont a kisgyerekei miatt tart otthon tököt? Hát, akkor tökből készít paprikás krumplit.

Ez az étel azóta átment a családi receptes könyvbe, vagyis teljes természetességgel készítjük. Nem véletlen: tényleg nagyon finom, és tényleg mindig minden van otthon hozzá, feltéve, hogy éppen sütőtök szezon van. Ráadásul még sokkal gyorsabban el is készül, mint a paprikás krumpli, mivel a tök rekord gyorsasággal képes megpuhulni.

Fiatal tököt válassz!

Érdemes egyébként friss tököt vadászni, mert minél öregebb, annál nehezebb lesz meghámozni. Erről úgy tudunk meggyőződni, hogy a héjába megpróbáljuk belenyomni a körmünket, és ha hagyja magát, akkor jó, megvehetjük, ha nem, akkor inkább nézelődjünk még. Habár, az öreg tök is jó, csak tovább tart megtisztítani, a fiatallal meg simán elbánik egy zöldséghámozó.

Paprikás sütőtök kolbásszal

tökös egytálétel

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm sütőtök
  • 1 darab hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 deciliter víz
  • 1 ízlés szerint
  • 1 ízlés szerint kolbász
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük olajon.
Közben a tököt felvágjuk, a magjait kikanalazzuk, és egy zöldséghámozóval megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Nem kell túlzásba vinni, úgyis szétfő.

Amikor kész a hagyma, rádobjuk a tököt, és rászórjuk a pirospaprikát. Jól megkeverjük, és öntünk rá egy kis vizet. Sózzuk.

Lefedjük, főzzük vagy öt percig. Közben karikára vágjuk a kolbászt, és hozzáadjuk. Azzal is rotyogtatjuk egy ideig, amíg meg nem puhul a tök.

A végén, ízlés szerint krumplinyomóval rusztikusra törhetjük, vagy hagyhatjuk úgy is, ahogy van. Adhatunk hozzá tejfölt, de nem muszáj.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon