Laktató rakott cukkini sajttal és csirkemellel: kiadós és nagyon finom
A rakott cukkini ízletes, szaftos fogás, melyből érdemes nagyobb adagot készíteni, mivel másnap újramelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.
A rakott krumpli a magyar konyha egyik klasszikus fogása, amit leggyakrabban kolbásszal vagy tojással készítünk. Ha valami könnyedebb ételre vágysz, turbózd fel a tepsis ételt sok zöldséggel: a cukkini és a paradicsom remekül megy a krumplihoz.
A recept könnyen variálható: adhatsz hozzá például padlizsánt, vagy kipróbálhatod vegán sajttal és tejszínnel is, hogy teljesen növényi alapú legyen az étel.
Ez a fogás nemcsak vegetáriánusoknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki szeretné kicsit könnyebbé tenni az étrendjét, miközben nem akar lemondani a csodás ízekről.
A krumplit héjában főzzük meg enyhén sós vízben. Arra ügyeljünk, hogy ne főzzük túl, mert a sütés során még tovább fog puhulni. Hűtsük le, majd hámozzuk meg, és vágjuk fel fél centi vastag karikákra.
A cukkinit, a paradicsomot és a megpucolt vöröshagymát mossuk meg és szeleteljük fel vékony karikákra.
A tejszínt keverjük össze sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal, és rakjunk le egy réteg krumplit, arra mehet a cukkini, a paradicsom és a hagyma. Ezt a rétegezést folytassuk addig, amíg minden hozzávaló elfogy.
Öntsük a tejszínt egyenletesen a rétegezett zöldségek tetejére. Szórjuk meg a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 °C-on süssük kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára nem pirul.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu