Rakott krumpli szaftosan - ne sajnáld a tejfölt és a lepirított kolbászt
Rakott krumpli szaftosan

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumplihoz csak ennyi kell. Az összetevők listája ugyan rövid, és az elkészítése sem bonyolult, az előkészületekre ugyanakkor, nincs mese, bőven rá kell szánni az időt.

Bármilyen edényben süthető, de két komplett rétegnél nem érdemes többet egymásra halmozni. A legeslegjobb pedig akkor lesz, ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést. 

Így lesz jó szaftos a rakott krumpli

Ha zsírosabb tejfölt használsz ehhez az ételhez, szaftosabb lesz, a soványabból inkább víz sül ki, úgy tapasztaltuk. És nem érdemes spórolni a tejföllel, egy rakott krumpli tényleg döbbenetes mennyiséget fel tud venni, pláne, ha kétszer sütöd.

A másik trükk, hogy érdemes a karikákra vagy félkarikákra vágott parasztkolbászt kicsit megpirítani egy serpenyőben, és a kisült zsírt is egyenletesen locsolgatni az ételre rétegépítés közben. Ha ezeket betartod, garantáltan nem lesz száraz a kaja.

Ahhoz, hogy a rakott krumpli rakott krumpli legyen, a következőket rétegezzük a sütés előtt: 1. megfőzött és felkarikázott krumpli, 2. megfőzött, felkarikázott tojás, 3. felkarikázott, kicsit megpirított kolbász, 4. sok-sok tejföl. Ebből is látszik, hogy itt az előkészületek tartanak sokáig.

Rakott krumpli szaftosan

rakott krumpli1

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 kilogramm krumpli
  • 8 darab tojás
  • 2 darab parasztkolbász rövid
  • 1.2 liter 20%-os tejföl
  • 1 dekagramm
Recept idők

Elkészítés:

1. A krumplit sós vízben, héjában kezdtem főzni. Így jó darabig eltart, viszont megfőzve és kicsit visszahűtve könnyű hámozni. Ha valaki időszűkében van, megteheti azt, hogy meghámozza, felkarikázza a krumplit, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzi a karikákat, aztán óvatosan szűri le, hogy ne törjenek össze.

2. Amíg a krumpli készült, feltettem a tojásokat hideg vízben főni. Forrás után 12 percig főztem, majd hideg vízben langyosra hűtöttem, meghámoztam, félretettem.

3. A kolbászokat félkarikákra vágtam, és enyhén megpirítottam. Ezt a lépést akár ki is lehet hagyni, de szerintem sokkal jobb lesz így, és különben is, Anyukám is így csinálja.

4. Amikor a krumpli megfőtt (a hústű akadálytalanul csúszott bele), langyosra hűtöttem, és magam elé vettem egy nagyjából 30x40 centis tepsit. Kezdődött az összerakás.

5. A sütőt 180 fokra bekapcsoltam, nem légkeverésre. A tepsi alját szűk centis karikákra vágott krumplival fedtem le, kóstolás után sóztam.

6. Erre jött 4 tojás, felkarikázva, ezt tojásvágóval a legkönnyebb.

7. Most következett a megpirított kolbász fele, és a kisült zsírjából is csepegtettem rá pár kiskanállal.

8. És a negyedik összetevő a tejföl, az egészet beborítottam tejföllel. Nálunk mindenki nagyon tejfölösen szereti, ezért teljesen befedtem az egészet.

9. A maradék hozzávalókból megismételjük a lépéseket: krumpli+só, tojás, kolbász. Ha úgy jön ki a lépés, és maradt annyi krumpli, a második kolbászos réteg tetejét is beboríthatjuk krumplikarikákkal. Nekem most nem úgy jött ki.

10. Végül a záró tejfölréteg következik, aki cuccosan szereti, kenje jó vasagon, mindent elfedve a tejföllel.

11. Mehet a sütőbe, ha azonnal kell, akkor körülbelül háromnegyed-egy óra alatt sül össze. Ha viszont van idő, csodát tesz vele, ha két menetben sütjük. Elsőre csak félig, aztán hűljön ki, a második sütés előtt mehet rá még egy rendes réteg tejföl, mert az elsőt beissza, aztán irány a sütő, és készre sütni!
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon