Kókusztejben főtt, omlós csirke: az édes és sós ízek tökéletes találkozása
A kókusztej nemcsak kiváló ital, de az ázsiai konyhakultúra egyik legfontosabb alapanyaga is egyben. Sűrű és krémes állagával bármilyen ételnek egzotikus bájt kölcsönöz.
Egzotikus, mégis egyszerűen készül ez a paradicsomos-kókusztejes csirkemell, ízeiben nagyon összetett, de kezdők is bátran nekiállhatnak. A paradicsom savasságát tökéletesen ellensúlyozza és lágyítja az édeskés kókusztej, az ízekről pedig a chili, a füstölt paprika és a római kömény gondoskodnak.
A recept gyorsan összeállítható: a húst elő kell sütni, de a szósszal szinte semmi dolgod nem lesz, csak addig kell főzni, míg picit sűrűsödik. Ha hozzájutsz, érdemes korianderrel kínálni, úgy frissebb lesz az összhatás.
Mivel egy szószosabb, szaftosabb receptről van szó, házi lepénykenyérrel ajánljuk!
A csirkemellfilét vágjuk csíkokra, itassuk fel róla a nedvességet, tegyük egy tálba.
Egy kis tálban keverjük össze a római köményt, paprikát, oregánót, chilit, majd szórjuk a csirkemellre. Sózzuk, borsozzuk is, majd keverjük alaposan egybe.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fűszeres csirkecsíkokat. Oldalanként 3-4 percig süssük, míg picit megpirul kívülről. Szedjük egy tányérra.
Közben a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
A serpenyőbe öntsünk még olajat, ha szükséges, majd dinszteljük puhára a vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, majd fél perc után öntsük fel a paradicsommal és a kókusztejjel. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd alacsony lángon, kb. 10 percig főzzük, míg picit sűrűsödik.
Tegyük a szószba a csirkemellcsíkokat, majd főzzük 5 percig így is, míg a hús belül vajpuha nem lesz. Kóstoljuk meg a szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Friss korianderrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu