![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 ötlet, hogy ne legyen olyan savas a paradicsom – Nem csak a cukor a megoldás
![paradicsomszósz cover](https://kep.index.hu/1/0/3905/39056/390568/39056847_2978961_a8b5442cb2217e1b033bc075681f5c59_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A paradicsom számos étel alapja, pizza- és tésztaszószokat készíthetsz belőle, húsokat tesz szaftosabbá, de a magyaros ételek nagy részének is fontos alapanyaga.
A paradicsom, amely valahol félúton van a zöldség és a gyümölcs között, magas cukor- és C- vitamin-tartalmú, rendkívül egészséges. A benne található savak jótékony hatásúak is lehetnek, de az enyhe gyomorproblémákban szenvedőknek már csínján kell bánniuk a paradicsom fogyasztásával, mert erős gyomorégést is okozhat. A konzervváltozatokban ez a savasság fokozottan van jelen.
A paradicsomszósz nagyon sok fogás főszereplője, gondolj akár egy egyszerű paradicsomos tésztára vagy pizzára. A paradicsomszósz - megfelelő fűszerezéssel - minden ételnek mediterrán hangulatot kölcsönöz, a csirkemellet is szaftossá, ízletessé teszi. Sajnos a savassága miatt az érzékeny gyomrúaknak vigyázniuk kell a fogyasztásával, de szerencsére léteznek módszerek, amelyekkel csökkentheted ezt az égő, maró érzést.
![paradicsompüré álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39055/390553/39055399_3af462b551c359d5ef466a1b9294bf40_wm.jpg)
Adj hozzá cukrot
A paradicsomszósz savasságát a legegyszerűbben cukor hozzáadásával tudod csökkenteni. Amikor a szósz forrni kezd, adj hozzá egy csipet sót és egy csipet fehér vagy barna cukrot, majd jól keverd össze. Ne aggódj, a szósz nem lesz édes, de a paradicsom nem fogja marni a gyomrod.
Válassz édesebb paradicsomfajtát
Ha nem akarsz lemondani a friss paradicsommal készült spagettiről, de nem komfortos a savassága, akkor válassz a kevésbé savanykás fajták közül. A datolyaparadicsom például ilyen, édes és alacsony a savtartalma.
![paradicsom álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390563/39056335_935375b8d50a07ffaff3251b5c6ebba7_wm.jpg)
Tegyél bele krumplit vagy sárgarépát
A krumpli és a sárgarépa is képes arra, hogy részben magába szívja a paradicsom savasságát, főleg, ha paradicsomszószról van szó. Hámozz meg és vágj össze krumplit vagy répát, főzd bele a paradicsompürébe, utána vedd ki belőle. Érezni fogod a különbséget.
Adj hozzá fahéjat és szerecsendiót
Ha konzerv vagy üveges hámozott paradicsomot használsz, akkor a savanyúságát lágyíthatod, ha főzés közben fahéjat vagy szerecsendiót adsz a szószhoz. Ezzel a módszerrel a mártás íze vagy minősége nem változik, de ügyelj a mennyiségekre: egy kilogramm paradicsomhoz fél teáskanállal tegyél a fűszerből.
![fahéj álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390564/39056461_34226cd2cd4df77b97845371bd86d3af_wm.jpg)
Adj hozzá szódabikarbónát
Az univerzális szódabikarbóna a paradicsomnak is jót tesz. Miközben fő a mártás, csak egy csipetnyit kell hozzáadnod. Forrás közben kis buborékok fognak keletkezni, ez azt jelzi, hogy dolgozik a szódabikarbóna.
Távolítsd el a héját vagy a magjait
Ha friss paradicsomot használsz, érdemes eltávolítani a héját. Van, akit zavar a mártásban úszó paradicsomhéj, de nemcsak emiatt érdemes lehúzni róla, hanem így a savassága is csökkenni fog. A héja nagyon könnyen eltávolítható, csak forralj vizet, majd tedd bele a paradicsomokat. Ha kivetted, engedj rájuk hideg vizet, és máris könnyedén lehúzhatod a héjukat.
A másik nagyon savas rész a mag, amelyet szintén érdemes eltávolítani, ha meg szeretnéd kímélni a gyomrod. Kicsit fáradságosnak tűnik, de csak fel kell vágnod a paradicsomot és egy éles késsel óvatosan kikaparnod a magokat.
![hámozott paradicsom belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390566/39056641_5de68984762dab061f6b79ba7afc28b7_wm.jpg)
Adj hozzá zöldségalaplevet
Ha paradicsompürét használsz, akkor a savanyúság csökkentésére remek módszer, ha hozzáöntesz egy fél csésze zöldséglevet főzés közben. Az alaplé nemcsak ellensúlyozza a savasságot, hanem ízt és aromát ad a paradicsomszósznak.
Csökkentsd a főzési időt
Ha nem szeretnél cukrot, szódabikarbónát, alaplevet vagy fahéjat hozzáadni a szószhoz, akkor csak egy dolgod van: főzd a paradicsomot a lehető legkevesebb ideig, mert minél tovább rotyog a tűzhelyen, annál savasabb lesz. Ha paradicsom alapú ételt készítesz, akkor legutoljára add hozzá.
Fotó: Getty Images