
Kókusztejben főtt, omlós csirke: az édes és sós ízek tökéletes találkozása

A kókusztej nemcsak kiváló ital, de az ázsiai konyhakultúra egyik legfontosabb alapanyaga is egyben. Sűrű és krémes állagával bármilyen ételnek egzotikus bájt kölcsönöz.
A kókusztej ma már egyre népszerűbb alapanyag, ami nemcsak mint növényi tej és ital ismert, hanem a főzés során is egyre többen használják, hiszen édeskés íze egészen egyedi ételeket hívhat életre.
A kókusztejben, ananásszal főtt currys csirke szépsége nemcsak az, hogy egészséges alapanyagokból készül, hanem az is, hogy egy igen harsány színű, pezsgő ízvilágű étel születik belőle a főzés végére, amihez egy olyan egyszerű köret is kiválóan passzol, mint a főtt basmati rizs.
-
2023-09-08 09:36:00
-
2023-08-14 08:52:01
-
2023-08-07 07:50:02
Kókusztejes csirke

Hozzávalók 4 személyre
- 500 g csirkemell
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 10 g curryfűszer
- 2 ek olívaolaj
- 1 db ananászkonzerv
- 400 ml kókusztej
- 200 g basmati rizs
Elkészítés:
A két fej vöröshagymát vágjuk apró kockákra. Ha szűkös az időnk a főzésre, aprítóval is felapríthatjuk, úgy előbb párolódik majd meg.
2 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a hagymát. Amíg a hagyma párolódik, kockázzuk fel a csirkemellet.
A csirkemellkockákat ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd nyomjuk rá fokhagymanyomóval a 3 gerezd fokhagymát is. Ezután szórjuk meg 8 dkg curryfűszerrel, és jól keverjük össze az egészet.
Ha nem akarunk nyakig sárga színűek lenni, ami a currypor intenzitásának egyik sajátossága, akkor minden rosszallás nélkül húzhatunk gumikesztyűt is, vagy egyszerűen csak forgassuk össze egy fémkanállal, mert – sajnos – a fakanalat is hajlamos a curry beszínezni.
Amikor minden husikockába alaposan belemasszíroztuk a fűszereket, hagyjuk állni kb. 10 percig.
A pihentetés után dobjuk rá a dinsztelt hagymára, és alaposan forgassuk őket össze.
A húst addig főzzük közepes lángon, amíg meg nem puhul.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott ananászt. Készíthetjük db-ra megvásárolható ananásszal is, de a konzerves is ugyanolyan jó. Annyi a fontos, hogy kockázva legyen. Ha esetleg túl nagynak ítéljük meg a kockázott ananász méretét, akkor egyszerűen csak vágjuk őket kisebb darabokra. A konzerv levét szűrjük le, mert a lére a főzés elején nem, de közben még szükségünk lehet.
Főzzük a húst az ananásszal újabb 10-20 percig – attól függően, hogy milyen ananászból készítjük –, majd öntsük rá a konzerves kókusztejet.
A kókusztejjel együtt főzzük 15 percig. Ha főzés közben a kókusztejtől halvány lenne a korábban szép, sárga szín, a maradék curryporral vissza tudjuk hozni az étel eredeti színét, sóval pedig ellensúlyozni, ha a kókusztej esetleg túlságosan megédesítette volna az ételt.
A currys, kókusztejes csirke titka éppen abban rejlik, hogy milyen remekül lehet játszani azzal a néhány fűszerrel is az édes és a sós ízvilág határmezsgyéjén.
Az ételhez köretként stílusosan főtt basmati rizst tálaljunk.
Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!