Isteni padlizsános tészta házi paradicsomszósszal: vega fogás laktató formában

padlizsánostészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőben sült padlizsán önmagában is isteni étel, de tésztával összeforgatva, egytálételként kínálva is mennyei lesz.

Egy húsmentes recept is lehet laktató, a padlizsán tökéletes kiegészítője bármilyen ételnek, tartalmassá teszi a legegyszerűbb fogásokat is. Ez a szuper tésztaétel, a pasta alla norma is a lila zöldségtől lesz tápláló, ugyanis a padlizsán a recept főszereplője.

A zöldséget a sütőben kell puhára sütni, majd paradicsomszósszal és tésztával egybeforgatni. Ha nincs sok időd, bazsalikomos vagy fokhagymás paradicsomszószt is vásárolhatsz, akkor nem lesz semmi gondod a recept elkészítésével, de ha picit több energiád van, fűszerezd házilag a passatát. 

A kész tésztát parmezánnal megszórva is kínálhatod, de friss mozzarellával is mennyei lesz.

Paradicsomos-padlizsános tészta

padlizsánostészta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 közepes darab padlizsán
  • 60 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 ml paradicsomszósz (natúr)
  • 1 tk chilipehely
  • 1 tk oregánó
  • 1 csipet cukor
  • 1 csokor bazsalikom (friss)
  • 80 gramm parmezán
  • 250 gramm penne
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A padlizsánt mossuk meg, vágjuk le a végeit. Vágjuk 1,5 centi vastag karikákra. Tegyük őket a tepsire, kenjük le őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Toljuk a sütőbe 35-40 percre, félidőnél forgassuk át a szeleteket. 

Amíg sül a padlizsán, készítsük el a szószt.

A zöldségeket készítsük elő: a hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk 1-2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük puhára 5-6 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a paradicsomszósszal, majd fűszerezzük chilivel és oregánóval, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Forrásig melegítsük, utána vegyük lejjebb a lángot, főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. Ha elkészült, keverjük bele az apróra vágott bazsalikomot.

Közben főzzük a tésztát al dentére enyhén sós, lobogó vízben. Szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 1-2 decit. 

A kész padlizsánt vágjuk kisebb darabokra, majd keverjük a paradicsomszószba. Forgassuk az egészet össze a tésztával és a parmezánnal. Ha szükséges, a főzővízzel lazítsuk a szószt. Melegen, frissen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük