
Isteni padlizsános tészta házi paradicsomszósszal: vega fogás laktató formában

A sütőben sült padlizsán önmagában is isteni étel, de tésztával összeforgatva, egytálételként kínálva is mennyei lesz.
Egy húsmentes recept is lehet laktató, a padlizsán tökéletes kiegészítője bármilyen ételnek, tartalmassá teszi a legegyszerűbb fogásokat is. Ez a szuper tésztaétel, a pasta alla norma is a lila zöldségtől lesz tápláló, ugyanis a padlizsán a recept főszereplője.
A zöldséget a sütőben kell puhára sütni, majd paradicsomszósszal és tésztával egybeforgatni. Ha nincs sok időd, bazsalikomos vagy fokhagymás paradicsomszószt is vásárolhatsz, akkor nem lesz semmi gondod a recept elkészítésével, de ha picit több energiád van, fűszerezd házilag a passatát.
A kész tésztát parmezánnal megszórva is kínálhatod, de friss mozzarellával is mennyei lesz.
Paradicsomos-padlizsános tészta

Hozzávalók 4 személyre
- 2 közepes darab padlizsán
- 60 ml olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 ml paradicsomszósz (natúr)
- 1 tk chilipehely
- 1 tk oregánó
- 1 csipet cukor
- 1 csokor bazsalikom (friss)
- 80 gramm parmezán
- 250 gramm penne
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A padlizsánt mossuk meg, vágjuk le a végeit. Vágjuk 1,5 centi vastag karikákra. Tegyük őket a tepsire, kenjük le őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Toljuk a sütőbe 35-40 percre, félidőnél forgassuk át a szeleteket.
Amíg sül a padlizsán, készítsük el a szószt.
A zöldségeket készítsük elő: a hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk 1-2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük puhára 5-6 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a paradicsomszósszal, majd fűszerezzük chilivel és oregánóval, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Forrásig melegítsük, utána vegyük lejjebb a lángot, főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. Ha elkészült, keverjük bele az apróra vágott bazsalikomot.
Közben főzzük a tésztát al dentére enyhén sós, lobogó vízben. Szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 1-2 decit.
A kész padlizsánt vágjuk kisebb darabokra, majd keverjük a paradicsomszószba. Forgassuk az egészet össze a tésztával és a parmezánnal. Ha szükséges, a főzővízzel lazítsuk a szószt. Melegen, frissen tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!