20 perces penne házi paradicsomos pestóval: míg a tészta fő, a szósz is elkészül

ppcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megúszós vacsi azokra a napokra, amikor munka után farkaséhesen esik haza az ember, és túl fáradt ahhoz, hogy főzzön valami összetettebbet.

Teli hassal sokkal jobb pihenni. A tésztás ételek iránt érzett imádatom egyik nyomós oka, hogy olykor 15-20 perc is elég, hogy elkészüljön a meleg, finom vacsora, amit jólesik majd a villára szúrni.

Az egyik leggyorsabban összedobható szósz a pesto, az ízes csodának ezer arca van, a készítésénél érdemes játszani az ízek kombinálásával. A legjobb, ha szárított olajban eltett paradicsom kerül a robotgépbe, amely mellé valamilyen olajos mag, fenyőmag vagy kesudió kerül. A magvak ízét úgy fokozhatod, ha serpenyőben kicsit átpirítod, csak utána öntöd az aprítógépbe.

Az édesebb ízekhez mindig jól megy a csípős, ezért szárított chilipaprikát is érdemes a pestóba csempészni. A szósz dupla mennyiségből is készülhet, üvegcsébe töltve, a tetején plusz olajjal megöntözve, hűtőben 2-3 hétig simán eláll. Nem csak tésztával érdemes fogyasztani, mártogatósként is kínálható zöldségek, sós kekszek mellé, de még kenyérre is lehet kenni.

Házi szárított paradicsom

Nagyobb boltok kínálatában megtalálni, de ha inkább elkészítenéd, nincs más teendőd, csak a megmosott paradicsomot vágd ketté és told 60 fokos sütőbe 4-5 órára szárítani. A szárított paradicsomokat tedd üvegbe, fűszerezd ízlés szerint, majd olajjal öntözd meg. Magában, salátában, szendvicsekben vagy pestóban felhasználva isteni lesz.

Paradicsomos penne

ptct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 gramm penne
  • 280 gramm olajban eltett szárított paradicsom
  • 2 darab szárított chilipaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 darab fokhagyma
  • 80 gramm sótlan kesudió
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 100 gramm parmezán
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A szárított paradicsomot, a petrezselyem felét, a szárított chilipaprikát, a fokhagymát, az olívaolajat, a kesudiót, a sűrített paradicsomot és a parmezán felét tegyük robotgépbe, ízesítsük sóval és borssal, majd pürésítsük. A kész paradicsomos pestót forgassuk egybe a tésztával. A maradék finomra aprított petrezselyemmel és a maradék parmezánnal megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük