
Krémes és roppanós, parmezánnal pirított karfiol – Köretnek és önmagában is tökéletes

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, mutatós nyári tekercs: friss zöldségekkel és mogyorószósszal

Nyári málnás tejfölös-kekszes szelet: sütés nélküli krémes desszert

Krémes spenót buggyantott tojással: fél órán belül tálalhatod

Őrülten finom epres kevert sütemény: ebből biztos a repeta

Sült zöldségek ropogós tésztán: a szezon legjobb pizzája
A karfiol, túllépve a főtt változaton, megsütve egészen új dimenziókat nyit meg.
Ez az étel húsok mellé, köretként is megállja a helyét, de magában fogyasztva a legfinomabb, úgy jön ki a legjobban az íze. A karfiol egy olyan zöldség, amelynek sütve teljesen más az íze, mint főzve, nem puhul meg teljesen, kívül roppan, de belül krémessé válik.
A ropogós textúra - parmezán és zsemlemorzsa keverékéból készült bunda segítségével - továbbfokozható. Rózsáira szedve készüljön a karfiol, úgy minden részét beborítja majd a panír. A legegyszerűbb mindent egy zacskóba tenni, majd jól összerázni, kisütni.
Parmezánnal pirított karfiol

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 1 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 1 teáskanál só
- 55 gramm parmezán (reszelt)
- opcionális petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg, majd egy konyharuhára terítve szárítsuk meg. Tegyük bele egy tálba vagy zárható zacskóba, öntsük rá az olívaolajat, addig keverjük vagy rázzuk, amíg az olaj mindenhol beborítja a karfiolt.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A karfiolhoz adjuk hozzá a sót, a zsemlemorzsát és a parmezánt. Ismét addig keverjük vagy rázzuk, amíg minden darabot beborít a keverék. Egy sütőpapírral letakart és kicsit megolajozott tepsire szórjuk rá a karfiolt, és addig süssük, amíg szépen megpirul. Ha nagyon ropogósan szeretjük, süssük egy kicsit tovább. Ízlés szerint díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel.
Tipp: Ha csökkenteni szeretnénk a szénhidrát mennyiségét, akkor a zsemlemorzsát hagyjuk ki a receptből.
Fotó: Getty Images