Kívül ropogós, belül puha rozmaringos sült krumpli: így készítsd el egyszerűen az ínyenc köretet
A sült krumpli az egyik legnépszerűbb étel. Ha egyszer kipróbálod ezt a sütőben sült változatot, ezentúl már csak így akarod készíteni.
Ha idén egy fokkal izgalmasabb köretet tennél a karácsonyi asztalra, próbáld ki ezt a parmezánnal sült kelbimbót. Kívül ropogós lesz, belül viszont krémesre sül, úgy tökéletes, ahogy van. Még sok munkád sem lesz vele, az oroszlánrésze a kelbimbó pucolása, utána a többi a sütő dolga.
Ha más köretet is készítesz mellé, nagyjából 4 főnek elég, de ha csak ezt kínálnád, inkább 2 főre számold. Érdemes dupla adagban sütni, mert annyira finom, hogy nagyon hamar el fogják kapkodni. Ha összedobsz mellé valamilyen mártogatóst is, előételként is tökéletes.
A ropogós borításról a parmezán mellett a zsemlemorzsa gondoskodik, ebből használhatsz simát, de akár pankót is. Az ízesítést nem kell túlgondolni, a kelbimbó íze is elég karakteres, de egy kevés fokhagyma nem árt, ha van mellette. Ebből granulátumot érdemes használni, azt könnyebben felveszi a zöldség, jobban eloszlik rajta.
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A kelbimbót tisztítsuk meg, a külső leveleit szedjük le. Vágjuk őket félbe. Tegyük egy tálba.
Öntsük rá az olívaolajat, forgassuk vele össze. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük. Szórjuk rá a morzsát és a parmezánt, forgassuk vele egybe.
Oszlassuk el a kelbimbót az előkészített tepsin úgy, hogy a vágott fele nézzen lefelé. A tálban maradt parmezános-morzsás keveréket szórjuk a tetejére.
Süssük 15-17 percig. Fordítsuk meg, süssük még 5-8 percig.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu