![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pénteki süti: meggyes pite
Fagyasztott meggyből is finom a meggyes pite
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Neked is vannak olyan emlékeid, amikor a nagymamád a teraszon ülve, pirosló ujjakkal, rendületlenül magozta a meggyet? És amikor odaosontál egy kis csemegéért, a magozott, vagy az egész meggyet csented el? Az sem baj, ha nincs ilyen emléked, most gondoskodhatsz róla, hogy a te utódaidnak legyenek. Napsütéses hétvégére optimalizált meggyes süti recept következik.
Gyorsnak semmiképpen sem mondanánk ezt a süteményt, illetve természetesen meggyorsítható, ha fagyasztott, bontott meggyből dolgozol. De hát miért is tennéd? A meggymagozás meditatív tevékenység, közben kisimul a világ, és benne a gondolataid. Szép élet a lassú élet, ráadásul egy romantikus képpel is gazdagabb lesz a családod.
Az igazi meggyes pite titka a tészta-töltelék arányban rejlik. Vékony, könnyű, omlós tészta, közötte rengeteg savanykás meggy, semmiképp sem elcukrozva. A közben kisülő levét úgyis édes babapiskóta szívja fel, a tetejére pedig leheletnyi porcukorréteg is kerül. És ha langyosan, vaníliafagyival tálaljuk – mert így a legeslegjobb – a fagyi még egyébként is ad egy kis plusz édességet hozzá.
A fagyi opcionális
Természetesen fagyi nélkül is simán megállja a helyét ez a süti, sőt, ha jobban belegondolsz, a nagymamád sem tett soha fagyit a meggyes pite tetejére. Szóval, ha meggyed van, már bátran hozzáláthatsz ehhez a sütihez.
Meggyes pite
![Meggyes süti](https://kep.index.hu/1/0/2909/29097/290971/29097127_aa0cd1a36848095af7d687824fc569a5_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 35 dekagramm tésztához liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 17 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 6 dekagramm tejföl
- 2 darab tojássárgája
- 80 dekagramm töltelékhez kifejtett meggy
- 16 darab babapiskóta
- 6 dekagramm étkezési keményítő
- 8 dekagramm cukor
Elkészítés:
2. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgájákat, egynemű tésztát gyúrunk, amit fél óráig a hűtőben pihentetünk.
3. Addig elkészítjük a tölteléket: a meggyet (ami maggal együtt több, mint egy kiló) szűrőbe rakva kimagozzuk, hogy a leve lecsorogjon, a babapiskótát összetörjük, elkeverjük a cukorral és az étkezési keményítővel.
4. A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, jól lisztezett munkalapon vékony lappá nyújtjuk, az elsővel kibéleljük a tepsit.
5. Fél centit körben kihagyva megszórjuk a babapiskótás keverék felével, rárakjuk a meggyet, amit megszórunk a babapiskótás keverék felével.
6. A másik lapot is kinyújtjuk, a meggyes töltelék tetejére illesztjük, a széleken lenyomkodjuk és sűrűn megszurkáljuk villával, hogy a meggyben lévő nedvességből valamennyi elgőzölöghessen.
7. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, a hőt rögtön levesszük 180 fokra és így sütjük kb. 30-35 percet, míg szép világos aranybarna nem lesz a tészta teteje.
Porcukorral szórjuk, éles késsel langyosan felvágjuk, tetejére egy gombóc fagyi –a világ egyik legjobb sütije.
Olvasd el ezt is!