Pénteki süti: meggyes pite
Fagyasztott meggyből is finom a meggyes pite

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Neked is vannak olyan emlékeid, amikor a nagymamád a teraszon ülve, pirosló ujjakkal, rendületlenül magozta a meggyet? És amikor odaosontál egy kis csemegéért, a magozott, vagy az egész meggyet csented el? Az sem baj, ha nincs ilyen emléked, most gondoskodhatsz róla, hogy a te utódaidnak legyenek. Napsütéses hétvégére optimalizált meggyes süti recept következik. 

Gyorsnak semmiképpen sem mondanánk ezt a süteményt, illetve természetesen meggyorsítható, ha fagyasztott, bontott meggyből dolgozol. De hát miért is tennéd? A meggymagozás meditatív tevékenység, közben kisimul a világ, és benne a gondolataid. Szép élet a lassú élet, ráadásul egy romantikus képpel is gazdagabb lesz a családod.

Az igazi meggyes pite titka a tészta-töltelék arányban rejlik. Vékony, könnyű, omlós tészta, közötte rengeteg savanykás meggy, semmiképp sem elcukrozva. A közben kisülő levét úgyis édes babapiskóta szívja fel, a tetejére pedig leheletnyi porcukorréteg is kerül. És ha langyosan, vaníliafagyival tálaljuk – mert így a legeslegjobb – a fagyi még egyébként is ad egy kis plusz édességet hozzá.

A fagyi opcionális

Természetesen fagyi nélkül is simán megállja a helyét ez a süti, sőt, ha jobban belegondolsz, a nagymamád sem tett soha fagyit a meggyes pite tetejére. Szóval, ha meggyed van, már bátran hozzáláthatsz ehhez a sütihez.

Meggyes pite

Meggyes süti

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 35 dekagramm tésztához liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 17 dekagramm cukor
  • 1 csipet
  • 6 dekagramm tejföl
  • 2 darab tojássárgája
  • 80 dekagramm töltelékhez kifejtett meggy
  • 16 darab babapiskóta
  • 6 dekagramm étkezési keményítő
  • 8 dekagramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

1. Az első négy hozzávalót elkeverjük, vékonyra felszeleteljük a vajat, és gyorsan elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.

2. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgájákat, egynemű tésztát gyúrunk, amit fél óráig a hűtőben pihentetünk.

3. Addig elkészítjük a tölteléket: a meggyet (ami maggal együtt több, mint egy kiló) szűrőbe rakva kimagozzuk, hogy a leve lecsorogjon, a babapiskótát összetörjük, elkeverjük a cukorral és az étkezési keményítővel.

4. A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, jól lisztezett munkalapon vékony lappá nyújtjuk, az elsővel kibéleljük a tepsit.

5. Fél centit körben kihagyva megszórjuk a babapiskótás keverék felével, rárakjuk a meggyet, amit megszórunk a babapiskótás keverék felével.

6. A másik lapot is kinyújtjuk, a meggyes töltelék tetejére illesztjük, a széleken lenyomkodjuk és sűrűn megszurkáljuk villával, hogy a meggyben lévő nedvességből valamennyi elgőzölöghessen.

7. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, a hőt rögtön levesszük 180 fokra és így sütjük kb. 30-35 percet, míg szép világos aranybarna nem lesz a tészta teteje.

Porcukorral szórjuk, éles késsel langyosan felvágjuk, tetejére egy gombóc fagyi –a világ egyik legjobb sütije.
Ezt is szeretjük