
A pergős rizibizi isteni köret húsok mellé – Zsenge borsóból készítve a legfinomabb

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Rizs és borsó, igen, ez a rizibizi, a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb körete, amit még a válogatós gyerekek is jóízűen fogyasztanak el.
Ha feltenném a kérdést, melyik köretet szereti jobban a család, a rizst vagy a krumplit, szerintem a burgonya aratna diadalt. A rizs egészséges és sok lehetőséget rejt magában, mégsem tartozik a kedvencek közé. Vagy mégis?
A rizibizi igazi retró köret, régen sokkal népszerűbb volt, rántott hús és -sajt mellé előszeretettel kínálták, a kisvendéglők étlapján mindig szerepelt, kicsik és nagyok egyaránt imádták. A rizibizi eredetileg rizottó-féleség, csak még attól is hígabb, leginkább levesre emlékeztető előétel. Nálunk ez a finomság pergős rizzsel készül és köretként szokás kínálni, főleg frissensültek mellé. Az egyszerű köret zsenge borsóból készítve a legfinomabb, friss, finomra vágott petrezselyemmel egybeforgatva, de megbocsájtható, ha mirelit vagy konzerves borsóból készül, ha más nem áll a rendelkezésedre.
Pergős rizibizi

Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre rizs
- 300 gramm borsó
- 4 evőkanál olaj
- 2 bögre víz
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst pirítsuk meg az olajon, közben kevergessük. 2-3 perc után öntsük rá a vizet, szórjuk rá a borsót és fűszerezzük sóval, borssal.
A köretet fedjük le, kis lángon pároljuk készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors