A pergős rizibizi isteni köret húsok mellé – Zsenge borsóból készítve a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rizs és borsó, igen, ez a rizibizi, a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb körete, amit még a válogatós gyerekek is jóízűen fogyasztanak el.
Ha feltenném a kérdést, melyik köretet szereti jobban a család, a rizst vagy a krumplit, szerintem a burgonya aratna diadalt. A rizs egészséges és sok lehetőséget rejt magában, mégsem tartozik a kedvencek közé. Vagy mégis?
A rizibizi igazi retró köret, régen sokkal népszerűbb volt, rántott hús és -sajt mellé előszeretettel kínálták, a kisvendéglők étlapján mindig szerepelt, kicsik és nagyok egyaránt imádták. A rizibizi eredetileg rizottó-féleség, csak még attól is hígabb, leginkább levesre emlékeztető előétel. Nálunk ez a finomság pergős rizzsel készül és köretként szokás kínálni, főleg frissensültek mellé. Az egyszerű köret zsenge borsóból készítve a legfinomabb, friss, finomra vágott petrezselyemmel egybeforgatva, de megbocsájtható, ha mirelit vagy konzerves borsóból készül, ha más nem áll a rendelkezésedre.
Pergős rizibizi
Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre rizs
- 300 gramm borsó
- 4 evőkanál olaj
- 2 bögre víz
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst pirítsuk meg az olajon, közben kevergessük. 2-3 perc után öntsük rá a vizet, szórjuk rá a borsót és fűszerezzük sóval, borssal.
A köretet fedjük le, kis lángon pároljuk készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors