Hús nélkül is laktató a zöldborsós rizottó: a könnyed fogást tárkony teszi különlegesebbé

zöldborsósrizottó
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A minimalista stílusban készült zöldborsós rizottó parmezánnal megszórva lesz igazán finom.

Az olasz konyha zseniális, nem félnek az egyszerű dolgoktól, néhány alapanyagból is képesek csodát varázsolni a tányérra. A rizottó is ezen ételek közé tartozik, bár az elkészítése feladja a leckét, sokan félve állnak neki.

Ezekre figyelj, ha rizottót készítesz

Amikor rizottót szeretnél készíteni, az első és az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő rizst válassz, lehet ez arborio vagy carnaroli. A rizst sokan meg szokták mosni, de a rizottónál nem szabad, úgy nem lesz tartása.

Mielőtt a bort a rizsre öntenéd, mindig meg kell pirítani a köretet. A bort követően nem vízzel, hanem alaplével kell felönteni a rizst, ezt fokozatosan tedd, meg kell várni, hogy magába szívja az előző adagot. A kész rizottót a végén vajjal vagy parmezánnal kell krémesebbé tenni, ezektől lesz csak igazán finom.

A borsós rizottó mirelit hüvelyesből is készülhet, de ha szeretnéd, más zöldségeket is társíthatsz mellé, úgy még tartalmasabb lesz. Könnyű, ízletes fogás, ami nem terheli a gyomrot, mégis jóllakik tőle az ember.

Borsós rizottó

zöldborsósrizottó2

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 fej hagyma
  • 17 dekagramm rizottórizs
  • 1 deciliter fehérbor
  • 6 deciliter zöldségalaplé
  • 5 dekagramm parmezán
  • 30 dekagramm zöldborsó
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál tárkony
Recept idők

Elkészítés:

A borsót sós vízben főzzük meg.

Az olajat és a vajat melegítsük fel, majd tegyük bele a finomra vágott hagymát és pirítsuk üvegesre. Utána a rizst forgassuk bele, körülbelül 1 perc után a fehérbort is öntsük a rizsre. Várjunk addig, amíg az alkohol elpárolog, utána öntsük rá az alaplevet merőkanalanként, fokozatosan, mindig csak annyit, amennyit magába szív a rizs, utána jöhet a következő adag.

A megpuhult rizst forgassuk egybe a borsóval és a reszelt parmezánnal, fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal. Kínáljuk parmezánnal megszórva.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük