Hús nélkül is laktató a zöldborsós rizottó: a könnyed fogást tárkony teszi különlegesebbé
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Rostdús bulgursaláta sok petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
A minimalista stílusban készült zöldborsós rizottó parmezánnal megszórva lesz igazán finom.
Az olasz konyha zseniális, nem félnek az egyszerű dolgoktól, néhány alapanyagból is képesek csodát varázsolni a tányérra. A rizottó is ezen ételek közé tartozik, bár az elkészítése feladja a leckét, sokan félve állnak neki.
Ezekre figyelj, ha rizottót készítesz
Amikor rizottót szeretnél készíteni, az első és az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő rizst válassz, lehet ez arborio vagy carnaroli. A rizst sokan meg szokták mosni, de a rizottónál nem szabad, úgy nem lesz tartása.
Mielőtt a bort a rizsre öntenéd, mindig meg kell pirítani a köretet. A bort követően nem vízzel, hanem alaplével kell felönteni a rizst, ezt fokozatosan tedd, meg kell várni, hogy magába szívja az előző adagot. A kész rizottót a végén vajjal vagy parmezánnal kell krémesebbé tenni, ezektől lesz csak igazán finom.
A borsós rizottó mirelit hüvelyesből is készülhet, de ha szeretnéd, más zöldségeket is társíthatsz mellé, úgy még tartalmasabb lesz. Könnyű, ízletes fogás, ami nem terheli a gyomrot, mégis jóllakik tőle az ember.
Borsós rizottó
Hozzávalók 2 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dekagramm vaj
- 1 fej hagyma
- 17 dekagramm rizottórizs
- 1 deciliter fehérbor
- 6 deciliter zöldségalaplé
- 5 dekagramm parmezán
- 30 dekagramm zöldborsó
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál tárkony
Elkészítés:
A borsót sós vízben főzzük meg.
Az olajat és a vajat melegítsük fel, majd tegyük bele a finomra vágott hagymát és pirítsuk üvegesre. Utána a rizst forgassuk bele, körülbelül 1 perc után a fehérbort is öntsük a rizsre. Várjunk addig, amíg az alkohol elpárolog, utána öntsük rá az alaplevet merőkanalanként, fokozatosan, mindig csak annyit, amennyit magába szív a rizs, utána jöhet a következő adag.
A megpuhult rizst forgassuk egybe a borsóval és a reszelt parmezánnal, fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal. Kínáljuk parmezánnal megszórva.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!