
Barack selymes vaníliakrémmel és málnapürével: ez a Peche melba
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Nagymamám forradalmi receptje következik, és ez egyáltalán nem ellentmondás. Mint számomra utólag kiderült, a desszert eredetije teljesen másképp fest, mint ahogy ő készítette, hogy tévedésből vagy határozott újításból-e, azt nem tudom.
Mindenesetre szerintem ez, a három egyszerű alapanyag kombinációján alapuló desszert sokkal különlegesebb és háziasabb étel az ő felfogásában, mint eredetileg.
A desszert eredetije
Az igazi Peche Melbát Auguste Escoffier készítette el elsőként a londoni Savoy szállóban és Nellie Melba operaénekes után nevezte el. Ez a desszert voltaképpen a legérettebb, szezonja csúcsát élő őszibarack cukorszirupban megbuggyantva, majd felékesítve vaníliafagyival és málnapéppel.
A nagyi újítása
A nagyi alapjaiban rengette meg a szerkezetet, ugyanis vaníliafagyi helyett főzött vaníliakrémmel tálalta a barackot. Mivel a málna- és a barackszezon nem mindig ér össze, ezért friss málna helyett málnalekvár került a tetejére, de ez nem igazán rontott az összképen. Az egész ráadásul egy rendkívül csinos, jól előkészíthető vendégváró desszert lett, amit, ha épp beütött a barackszezon, mint például most is, akkor nagy mennyiségben lehetett előállítani.
Peche Melba vaníliakrémmel

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 deciliter tej
- 2 deciliter habtejszín
- 3 darab tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab vaníliarúd
- 200 gramm friss/fagyasztott málna
- 8 darab friss őszibarack
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors