Színes tésztasaláta sok zöldséggel és joghurtos öntettel: minél tovább áll, annál finomabb
A színes orsótésztából készült, sok zöldséggel dúsított tésztasaláta jól behűtve az egyik legfinomabb hidegtálas csemege.
Nagyon laktató és minden jóval feltölti a szervezetet ez a tésztasaláta, a csirkemellnek hála fehérjében, a zöldségeknek köszönhetően vitaminban gazdag, a bazsalikomos pesto és a citrom pedig az ízekért felelősek.
Igazi nyári, könnyed, mégis tartalmas fogásról van szó, jól behűtve, de langyosan is kínálhatod. Ha van grilled, mindenképp azon süsd meg a hozzávalókat, a picit füstös íz nagyon jól fog állni a salátának, a lepirult részek különösen feldobják.
A tésztasaláta különlegességét a marinád adja, ugyanis sütés előtt a zöldségeket és a húst citromos-fokhagymás olajba kell forgatni, így magukba szívják a citrus frisseségét, isteni finomak lesznek. Nem kell benne sokat állniuk, egy gyors átforgatás során is felveszik az ízeket. A pesto pedig megkoronázza az egész fogást.
A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A paprikát és a cukkinit mossuk meg, előbbit vágjuk 3-4 nagyobb hasábra, utóbbit hosszában vágjuk 4-5 vastagabb csíkra, majd azokat még felezzük el. A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy ne legyenek olyan vastagok.
Melegítsük elő a grillt kb. 200 fokosra. (Vagy forrósítsunk fel egy serpenyőt sütés előtt.)
A tésztát főzzük al dentére lobogó, sós vízben. Szűrjük le.
Közben egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a citrom levét és a fokhagymát, majd adjunk hozzá 1 teáskanál sót. Forgassuk a marinádba a paprikát, a cukkinit és a koktélparadicsomot, majd tegyük őket egy tányérra. Forgassuk a csirkét a megmaradt marinádba.
Tegyük a csirkét a grillre/serpenyőbe, oldalanként 4-5 percig süssük, míg teljesen el nem készül. Mehetnek mellé a zöldségek is (ha grillen készítjük, a paradicsomot húzzuk nyársra), ezeket 3-4 percig süssük oldalanként. Akkor jó, amikor puhák és picit pirultak.
Ha elkészült a zöldség és a hús is, várjunk, míg hűlnek picit, majd vágjuk őket falatnyi darabokra.
Tegyük a tésztát, a húst és a zöldségeket egy tálba, öntsük rájuk a pestót, forgassunk mindent egybe. Szórjuk rá a mozzarellagolyókat is, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd újra keverjük át.
Rögtön vagy jól behűtve kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu