Isteni, petrezselymes tojásfasírt: főzelék mellé, de szendvicsbe is kerülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tojásfasírthoz alig kell valami, de az egyszerű masszát rengetegféle módon izgalmasabbá teheted.
A fasírt masszájában zsemle, petrezselyem és fűszerek is helyet kapnak, de ha szeretnéd, bátran cifrázd, adj hozzá reszelt sajtot, csemegekukoricát, borsot vagy néhány kalap gombát. Csak rajtad múlik, mivel teszed gazdagabbá a tojásfasírtot, ez érvényes a fűszerekre is, a fokhagymát és a fűszerpaprikát is elviseli.
A massza összeállításánál arra figyelj, hogy lágy legyen, de jól formázható, ezért a zsemlemorzsát óvatosan adagold! Akár lepény formájában is megsütheted, úgy szendvicsbe is tökéletes, próbáld ki sonkás vagy rántott húsos zsemlébe pakolva, de főzelékfeltétnek is szuper lesz, szinte mindenhez illik.
A tojásból nemcsak fasírt készülhet, hanem isteni tojáskrokett is.
Petrezselymes tojásfasírt
Hozzávalók 25 darabhoz
- 2 fej vöröshagyma (közepes méretű)
- olaj szükség szerint
- 6 darab tojás
- 2 darab zsemle
- tej vagy víz szükség szerint
- zsemlemorzsa szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
Üssünk fel 5 darab tojást, verjük fel és tegyük félre.
A hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg (3-4 perc, közben kevergessük), majd csorgassuk rá a tojást, sózzuk, süssünk belőle kemény rántottát, tegyük félre, várjuk meg, míg kihűl.
Míg a tojás hűl, a zsemléket tegyük tálba és öntsünk rájuk annyi folyadékot, amennyi ellepi őket. Alaposan nyomkodjuk bele a zsemlét, hogy meg tudja magát szívni a tejjel vagy vízzel.
A zsemlékből a folyadékot nyomkodjuk ki, tegyük egy másik tálba, adjuk hozzá a hagymás tojást, alaposan dolgozzuk egybe. Utána üssük rá a maradék tojást, a petrezselymet finomra vágva és a fűszereket is keverjük a masszához annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Lágy, de jól formázható legyen a massza.
A bekevert masszából formázzunk tetszőleges gombócokat, forgassuk őket zsemlemorzsába, forró olajban süssük őket aranybarnára mindkét oldalán.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors