Vajas pogácsa szilveszterre: nem lehet abbahagyni
A szilveszteri összejövetel nagy kedvence a pogácsa. A sós finomság kifejezetten jólesik a karácsonyi édes sütemények után, és az iszogatás mellé remek nassolnivaló.
Ennek a változatnak az a különlegessége, hogy élesztő helyett sütőporral készül, így sem dagasztást, sem pedig kelesztést nem igényel: mire észbe kapnál, már ki is sültek a finom pogácsák. Az egyszerű alaprecepthez csak néhány hétköznapi hozzávaló szükséges, és fél órán belül már eheted is.
Ha az időd engedi, a kiszaggatott pogácsákat 20-30 percre tedd a fagyasztóba. Ez segít, hogy sütés közben szépen felemelkedjenek.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
A vajat vágjuk kockákra, adjuk a lisztes keverékhez, és morzsoljuk szét.
Egy másik tálban verjük habosra a cukrot, a tejet és a tojást, adjuk hozzá a lisztes alaphoz, és dolgozzuk egybe.
A tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk 2 cm vastagságúra. Tetszőleges méretű, kerek pogácsaszaggatóval vágjuk ki belőle a pogácsákat, majd tegyük őket a tepsire. Nagyobb formával nagyjából 8 db lesz belőle.
A tetejüket kenjük meg kevés tejjel, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu