Pihe-puha pogácsa pillanatok alatt: sütőporos a tésztája

8
Nyomtatás
sutoporos-pogacsa
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pogácsa egy igazi klasszikus sós sütemény. Lehet sajtos, túrós, tepertős és burgonyás, de szinte bármit beletehetsz. Ezúttal egy pofonegyszerű alapreceptet mutatunk, amit bármikor könnyedén összedobhatsz, ha vendégeket vársz.

Ennek a változatnak az a különlegessége, hogy élesztő helyett sütőporral készül, így sem dagasztást, sem pedig kelesztést nem igényel: mire észbe kapnál, már ki is sültek a finom pogácsák. Az egyszerű alaprecepthez csak néhány hétköznapi hozzávaló szükséges, és fél órán belül már eheted is.

Tipp

Ha az időd engedi, a kiszaggatott pogácsákat 20-30 percre tedd a fagyasztóba. Ez segít, hogy sütés közben szépen felemelkedjenek.

Pihe-puha pogácsa

sutoporos-pogacsa

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 250 g búzaliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 tk.
  • 50 g hűtőhideg vaj
  • 0.5 ek. kristálycukor
  • 125 ml tej
  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.

A vajat vágjuk kockákra, adjuk a lisztes keverékhez, és morzsoljuk szét.

Egy másik tálban verjük habosra a cukrot, a tejet és a tojást, adjuk hozzá a lisztes alaphoz, és dolgozzuk egybe.

A tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk 2 cm vastagságúra. Tetszőleges méretű, kerek pogácsaszaggatóval vágjuk ki belőle a pogácsákat, majd tegyük őket a tepsire. Nagyobb formával nagyjából 8 db lesz belőle.

A tetejüket kenjük meg kevés tejjel, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon