Vajas pogácsa szilveszterre: nem lehet abbahagyni

0
Nyomtatás
Szilveszteri vajas pogácsa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szilveszteri összejövetel nagy kedvence a pogácsa. A sós finomság kifejezetten jólesik a karácsonyi édes sütemények után, és az iszogatás mellé remek nassolnivaló.

Az év utolsó napján, ha süteményekről van szó, akkor inkább a sós finomságok kerülnek előtérbe. A pogácsák, sajtos rúd, virslis tekercs vagy pizzás csiga a legnépszerűbbek, ezekkel érdemes telepakolni a vendégváró asztalt.

Pihe-puha csoda

A pogácsa örök kedvenc, szinte minden jeles alkalom ünnepi finomságai közt megtalálható. A pogácsát sokféle recept szerint kipróbálhatod, én most egy egyszerű vajas tésztás változatot mutatok, melynek a teteje üresen is hagyható, de meg is szórhatod reszelt sajttal, szezámmaggal vagy bármi mással.

Szilveszteri vajas pogácsa

Szilveszteri vajas pogácsa ct

Hozzávalók 40 darabhoz

Pogácsa:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás (tetejére)

A tetejére:

  • reszelt sajt ízlés szerint
  • szezámmag ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és 5-8 perc alatt futtassuk fel.

A liszthez morzsoljuk hozzá a vajat, majd adjuk hozzá a sót, tojássárgáját, tejfölt és a felfuttatott élesztőt, dagasszuk ki alaposan a tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.

A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és 30 percig pihentessük. Ezután a pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojással, ha szeretnénk, szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot vagy köménymagot.

A pogácsákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon