Puha túrós pogácsa szalonnapörccel gyúrva: jó borsosan a legfinomabb
Minimális munkával, pillanatok alatt elkészítheted ezt a pogácsát, belül krémes és puha lesz, kívülről pedig pirult sajt borítja.
Az év utolsó napján, ha süteményekről van szó, akkor inkább a sós finomságok kerülnek előtérbe. A pogácsák, sajtos rúd, virslis tekercs vagy pizzás csiga a legnépszerűbbek, ezekkel érdemes telepakolni a vendégváró asztalt.
A pogácsa örök kedvenc, szinte minden jeles alkalom ünnepi finomságai közt megtalálható. A pogácsát sokféle recept szerint kipróbálhatod, én most egy egyszerű vajas tésztás változatot mutatok, melynek a teteje üresen is hagyható, de meg is szórhatod reszelt sajttal, szezámmaggal vagy bármi mással.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és 5-8 perc alatt futtassuk fel.
A liszthez morzsoljuk hozzá a vajat, majd adjuk hozzá a sót, tojássárgáját, tejfölt és a felfuttatott élesztőt, dagasszuk ki alaposan a tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és 30 percig pihentessük. Ezután a pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojással, ha szeretnénk, szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot vagy köménymagot.
A pogácsákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors