Vajas pogácsa szilveszterre: nem lehet abbahagyni
A szilveszteri összejövetel nagy kedvence a pogácsa. A sós finomság kifejezetten jólesik a karácsonyi édes sütemények után, és az iszogatás mellé remek nassolnivaló.
Az év utolsó napján, ha süteményekről van szó, akkor inkább a sós finomságok kerülnek előtérbe. A pogácsák, sajtos rúd, virslis tekercs vagy pizzás csiga a legnépszerűbbek, ezekkel érdemes telepakolni a vendégváró asztalt.
Pihe-puha csoda
A pogácsa örök kedvenc, szinte minden jeles alkalom ünnepi finomságai közt megtalálható. A pogácsát sokféle recept szerint kipróbálhatod, én most egy egyszerű vajas tésztás változatot mutatok, melynek a teteje üresen is hagyható, de meg is szórhatod reszelt sajttal, szezámmaggal vagy bármi mással.
Szilveszteri vajas pogácsa
Hozzávalók 40 darabhoz
Pogácsa:
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag porélesztő
- 35 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 2 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 1 darab tojás (tetejére)
A tetejére:
- reszelt sajt ízlés szerint
- szezámmag ízlés szerint
- őrölt kömény ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és 5-8 perc alatt futtassuk fel.
A liszthez morzsoljuk hozzá a vajat, majd adjuk hozzá a sót, tojássárgáját, tejfölt és a felfuttatott élesztőt, dagasszuk ki alaposan a tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és 30 percig pihentessük. Ezután a pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojással, ha szeretnénk, szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot vagy köménymagot.
A pogácsákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
-
2024-04-28 11:08:01
-
2024-04-25 10:32:01
-
2024-04-21 08:36:01
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!