Pácolt lila hagyma egyszerűen: szendvicsben kötelező kipróbálni
A pácolt lila hagyma ínycsiklandó finomság, melytől sokkal izgalmasabb a szendvics, és még a téli vitaminpótlásban is segít.
A hagyma alapélelmiszer, a magyar konyha lelke. A vidéken élő emberek szeretik zsíros kenyérrel vagy tepertő mellé ropogtatni. Sőt, még savanyúság is készülhet a zöldségből, amellyel érdemes feldobni a hamburgert, hot dogot vagy a salátát.
Maradva a hagymánál, most egy igazán különleges receptet mutatunk. A hagymalekvár egyszerűen készül, alig valamiből, mégis izgalmas finomság. Simán zsíros vagy vajas kenyérrel is ki lehet próbálni, de sült húsok mellé is tökéletes, sőt házi kencékbe is keverhető. Hogy mire használod, rád van bízva. Ha azonban már szóba kerültek a kencék, libamájjal vagy csirkepástétommal is párosíthatod.
A hagymákat tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk. Ezután dobjuk rá a hagymaszeleteket és dinszteljük 3-4 percig, majd öntsünk alá kevés vizet (1 dl, ne legyen több).
A hagymát gyakran kevergessük, közben adjuk hozzá a sót, borsot, kakukkfüvet.
A hagymát pároljuk teljesen krémesre, ekkor adjuk hozzá a balzsamecetet, és még néhány percig pároljuk tovább.
A hagymalekvárt adagoljuk tiszta üvegbe, és hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu