![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
9 szuper savanyúság nem csak télire: vitaminbomba kísérők sültek mellé
![savanyusag-cover](https://kep.index.hu/1/0/4752/47527/475278/47527823_3623405_06ba7f7c59340566d7e62f495de0b38b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A savanyítás az egyik legjobb tartósítási eljárás, a fermentálással vagy ecetes-cukros felöntőlével eltett zöldségek sokáig elállnak, miközben megőrzik vitamintartalmuk nagy részét.
Szinte bármilyen zöldséget savanyíthatsz, legyen az karfiol, retek, cukkini, hagyma és még sokáig lehetne sorolni a lehetőségeket. Fermentálással is elteheted őket, erről a módszerről itt írtunk korábban, de a klasszikus ecetes-cukros felöntőlevet is használhatod.
A fermentálás előnye, hogy az erjedés a zöldségek saját baktériumainak segítségével jön létre, spontán módon, forralás nélkül. Olyan probiotikumok keletkeznek, amelyek jót tesznek az emésztésnek, az alapanyag pedig teljes egészében megőrzi vitamintartalmát. Igaz, a fermentálás 1-2 hétig is eltarthat.
Az ecetes-cukros felöntőlé előnye, hogy sokkal gyorsabban készül, már pár órával az elkészítése után fogyasztható is, és ha nem forralod sokáig a zöldséget, szintén megőrzi a vitamintartalma nagy részét.
Ecetes karfiol
Ha szereted a karfiolt, tedd el savanyúságnak, ecetes-cukros lével felöntve sokáig eláll, és nagyon finom lesz. Hogy átjárja a lé a karfiolt, egészen kicsi rózsákra szedd, és ne forrald sokáig, különben nem lesznek roppanósak. Ha picit különlegesebben készítenéd el, a só mellé fokhagymát és gyömbért is tegyél, mindkettő feldobja a karfiolt.
![savanyitott-karfiol](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47525/475254/47525431_174f764d5aa4cb7ab8ff324452bc339a_wm.jpg)
Fermentált káposzta
A fermentálás ma nagy népszerűségnek örvend, hiszen szinte semmi munkával készül a savanyú, amely ráadásul tele van probiotikummal. Kezdőként a káposztával lesz a legegyszerűbb dolgod: csak tisztítsd meg, vágd csíkokra, öntsd fel sóoldattal, majd várj türelemmel. A kész savanyúság nem csak nagyon finom, a bélflóra egészségét is támogatja, így az immunrendszert is.
![fermentalt-kaposzta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47525/475256/47525621_2c0800eb02e592efb979ea8902938b64_wm.jpg)
Kimchi
Ha maradnál a káposzta vonalán, de kicsit izgalmasabban készítenéd el, próbáld ki a koreai kimchit. Az alapja kínai kel, amit olyan karakteres ízesítőkkel kell erjeszteni, mint a chili, gyömbér, halszósz. Ezeket ma már szinte bárhol meg tudod venni, úgyhogy a recept nem igényel nehezen beszerezhető hozzávalót. A kimchi nem csak nagyon finom, rendkívül egészséges is, érdemes gyakran fogyasztani.
![kimchi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47525/475257/47525731_bbcbe4a91a3f2a5433cd9ba85b02870c_wm.jpg)
Savanyított hagyma
Hagymát is eltehetsz savanyúságnak, méghozzá nem is akárhogyan, próbáld ki Gordon Ramsay módszerét. Pillanatok alatt elkészül, ráadásul ahogy kihűl, már fogyaszthatod is. Más fajta zöldséggel is működik a recept, de ha a hagyma mellett döntesz, érdemes többfélét használni. A cukros-ecetes lé fűszerezése sem mindennapi, szegfűszeg és mustármag is kerül bele.
![hagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47525/475259/47525977_fce38327c013bb88ee6beae89cf0a9e5_wm.jpg)
Ecetes fokhagyma
Ha inkább a fokhagymarajongók táborát erősíted, azt is elteheted a kamrába, ezzel a módszerrel sokáig eláll. Ráadásul nagyon egészséges, valódi immunerősítő, megfázás idején érdemes gyakran fogyasztani. Alapízesítőkkel is elteheted, de bátran variáld a fűszereket, mehet bele babérlevél, chili, szegfűszeg.
![savanyitott-fokhagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47526/475261/47526125_6835075ddd4e6728f076ab289b0d6840_wm.jpg)
Ecetes lila hagyma
A lila hagymás változat igazi alaprecept, csak ecet, cukor, só, bors, babérlevél ízesíti a levet. A lila hagyma picit enyhébb, édeskésebb íze nagyon jól érvényesül a savanyúságban is. A felöntőlevet nyugodtan megkóstolhatod, lehet édesebb és savanykásabb is ízlés szerint. Az ecetes lila hagymának legalább pár órát adj a hűtőben, de minél tovább áll, annál finomabb.
![ecetes-lilahagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47526/475265/47526505_a767ed77e84865ec03c2870e96214f4c_wm.jpg)
Édes-savanyú retek
Bizony, retekből is készülhet isteni savanyú: szezonjában pirosat használj, de jégcsappal vagy feketével is működik a recept. A szokásos ecetes-cukros léből ne hagyd ki a mustármagot és a chilit, ettől a kettőtől lesz igazán finom. Ha légmentesen lezárod az üveget, amikor még forró a lé, 3-4 hónapig is eláll a reteksavanyúság.
![retek-savanyusag](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47526/475267/47526777_e9b6a2011b4e86a4ffc64fd016823abc_wm.jpg)
Savanyított cékla
A cékla talán az egyik legegészségesebb téli zöldségünk, így érdemes gyakran fogyasztani. Ha szeretnéd eltenni későbbre is, savanyíthatod is, a belőle készült savanyúság az egyik legnagyobb kedvenc. A cékla pucolásánál figyelj, érdemes kesztyűt húzni, ha nem szeretnéd, hogy befogja a kezedet.
![cekla-savanyusag](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4752/47526/475268/47526859_1d57db3e3dab746ba3713d080490a92b_wm.jpg)
Cukkinisavanyúság
Amikor szezonja van a cukkininak, mindenképp tedd el savanyúságnak, hogy az év bármely szakában élvezhesd az ízét. A cukkinihoz, ugyanúgy, mint a tökhöz és az uborkához, nagyon jól illik a kapor, azt se hagyd ki belőle. Ha száraz dunsztban teszed el a savanyút, sokáig eláll a kamra polcán.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Kapitány Beáta/Sóbors, Ács Borbála