
Habkönnyű pillecukor házilag: ezzel koronázd meg a forró csoki tetejét

Nem véletlen az édesség neve, pillekönnyű a cukor, önmagában, forró csoki tetején, de ajándékként is helytáll.
Pillecukrot készíteni nem nehéz, és még csak nem is igazán időigényes, csak egy kis türelemre és egy konyhai hőmérőre lesz szükséged hozzá. A kész cukrot aztán karácsonyi ajándékba is adhatod, de megkoronázhatod vele a forró csokid tetejét is, ha valami igazán kényeztető desszertre vágysz.
A pillecukor alapja sűrű cukorszirup, de nem karamell, ezért fontos, hogy ellenőrizd a hőmérsékletét, ne melegítsd túl. A ruganyos, levegős állagáért pedig a zselatin felel, a porral lesz a legkönnyebb dolgod.
A külsejét aztán keményítővel elkevert porcukorral vond be, így mutatós lesz, megkapja a havas hatást, és nem fognak összeragadni a darabok.
Pillecukor házilag

Hozzávalók 60 darabhoz
- 500 gramm kristálycukor
- 330 ml víz
- 7 tk porzselatin
- 1 csipet só
- 1.5 tk vaníliakivonat
- 70 gramm porcukor
- 30 g keményítő
Elkészítés:
A cukrot és 180 ml vizet tegyünk egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Melegítsük a keveréket forrásig, majd vegyük kicsire a lángot, fedjük le a lábast. Addig melegítsük, míg a cukor el nem éri a 120 fokot.
Míg fő a cukros-vizes keverék, egy keverőtálba öntsük bele a maradék vizet, keverjük el benne a porzselatint. Tegyük félre 10 percre, míg megduzzad.
Ha a cukor elérte a 120 fokot, lassan csurgatva, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a megduzzadt zselatinhoz. Ezt robotgéppel a legegyszerűbb megtenni. Adjuk hozzá a sót is, majd kb. 6-7 percig keverjük, míg fényes, habos nem lesz, triplájára nem nő. Ekkor keverjük bele a vaníliakivonatot is.
Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy 20x20 centis tepsit, majd borítsuk bele a masszát, egyengessük el benne. Hagyjuk állni benne 5 órát, míg megszilárdul.
A porcukrot és a keményítőt keverjük össze.
A pillecukrot vágjuk tetszőleges kockákra, majd forgassuk a porcukros keverékbe.
Légmentesen tárolva 1 hétig eláll.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!