Habkönnyű pillecukor házilag: ezzel koronázd meg a forró csoki tetejét

pillecukor
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem véletlen az édesség neve, pillekönnyű a cukor, önmagában, forró csoki tetején, de ajándékként is helytáll.

Pillecukrot készíteni nem nehéz, és még csak nem is igazán időigényes, csak egy kis türelemre és egy konyhai hőmérőre lesz szükséged hozzá. A kész cukrot aztán karácsonyi ajándékba is adhatod, de megkoronázhatod vele a forró csokid tetejét is, ha valami igazán kényeztető desszertre vágysz. 

A pillecukor alapja sűrű cukorszirup, de nem karamell, ezért fontos, hogy ellenőrizd a hőmérsékletét, ne melegítsd túl. A ruganyos, levegős állagáért pedig a zselatin felel, a porral lesz a legkönnyebb dolgod.

A külsejét aztán keményítővel elkevert porcukorral vond be, így mutatós lesz, megkapja a havas hatást, és nem fognak összeragadni a darabok.

Pillecukor házilag

pillecukor2

Hozzávalók 60 darabhoz

  • 500 gramm kristálycukor
  • 330 ml víz
  • 7 tk porzselatin
  • 1 csipet
  • 1.5 tk vaníliakivonat
  • 70 gramm porcukor
  • 30 g keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot és 180 ml vizet tegyünk egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Melegítsük a keveréket forrásig, majd vegyük kicsire a lángot, fedjük le a lábast. Addig melegítsük, míg a cukor el nem éri a 120 fokot.

Míg fő a cukros-vizes keverék, egy keverőtálba öntsük bele a maradék vizet, keverjük el benne a porzselatint. Tegyük félre 10 percre, míg megduzzad.

Ha a cukor elérte a 120 fokot, lassan csurgatva, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a megduzzadt zselatinhoz. Ezt robotgéppel a legegyszerűbb megtenni. Adjuk hozzá a sót is, majd kb. 6-7 percig keverjük, míg fényes, habos nem lesz, triplájára nem nő. Ekkor keverjük bele a vaníliakivonatot is.

Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy 20x20 centis tepsit, majd borítsuk bele a masszát, egyengessük el benne. Hagyjuk állni benne 5 órát, míg megszilárdul.

A porcukrot és a keményítőt keverjük össze. 

A pillecukrot vágjuk tetszőleges kockákra, majd forgassuk a porcukros keverékbe. 

Légmentesen tárolva 1 hétig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük