Sűrű mézeskalácsos forró csoki: lélekmelengető ital hideg téli estékre
Ha teheted, ne porból készítsd a forró csokit, hisz ízfokozók nélkül is mennyei. Adventi fűszerekkel pedig igazi karácsonyváró finomság.
Pillecukrot készíteni nem nehéz, és még csak nem is igazán időigényes, csak egy kis türelemre és egy konyhai hőmérőre lesz szükséged hozzá. A kész cukrot aztán karácsonyi ajándékba is adhatod, de megkoronázhatod vele a forró csokid tetejét is, ha valami igazán kényeztető desszertre vágysz.
A pillecukor alapja sűrű cukorszirup, de nem karamell, ezért fontos, hogy ellenőrizd a hőmérsékletét, ne melegítsd túl. A ruganyos, levegős állagáért pedig a zselatin felel, a porral lesz a legkönnyebb dolgod.
A külsejét aztán keményítővel elkevert porcukorral vond be, így mutatós lesz, megkapja a havas hatást, és nem fognak összeragadni a darabok.
A cukrot és 180 ml vizet tegyünk egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Melegítsük a keveréket forrásig, majd vegyük kicsire a lángot, fedjük le a lábast. Addig melegítsük, míg a cukor el nem éri a 120 fokot.
Míg fő a cukros-vizes keverék, egy keverőtálba öntsük bele a maradék vizet, keverjük el benne a porzselatint. Tegyük félre 10 percre, míg megduzzad.
Ha a cukor elérte a 120 fokot, lassan csurgatva, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a megduzzadt zselatinhoz. Ezt robotgéppel a legegyszerűbb megtenni. Adjuk hozzá a sót is, majd kb. 6-7 percig keverjük, míg fényes, habos nem lesz, triplájára nem nő. Ekkor keverjük bele a vaníliakivonatot is.
Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy 20x20 centis tepsit, majd borítsuk bele a masszát, egyengessük el benne. Hagyjuk állni benne 5 órát, míg megszilárdul.
A porcukrot és a keményítőt keverjük össze.
A pillecukrot vágjuk tetszőleges kockákra, majd forgassuk a porcukros keverékbe.
Légmentesen tárolva 1 hétig eláll.
Fotó: Getty Images