Pillekönnyű citromos sütemény: öröm belőle minden falat
A puha tésztájú sütemény a citrom kellemesen fanyar zamatában tündököl, tökéletes vendégváró, melyből biztos a repeta.
1-2 darab citrom is bőven elég ahhoz, hogy fantasztikus süteményt készíts belőle. Használd bátran a levét és a héját, mely csodássá teszi a puha tésztát. Ha pedig kifejezetten a citromos sütik a gyengéid, akkor máz formájában is használd fel a citrust.
Így is lehet!
Citrom helyett naranccsal is működik a recept, de ha még különlegesebbre készítenéd, akkor párosítsd lime-mal. Citromos máz helyett fehér csokit is használhatsz.
Pillekönnyű citromos sütemény
Hozzávalók 4 személyre
Süti:
- 200 g cukor
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 100 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 darab tojás
- 185 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 120 ml tej
Máz:
- 30 ml citromlé
- 50 g porcukor
- 1 darab citrom reszelt héja (opcionális)
Elkészítés:
A cukrot keverjük össze a citrom reszelt héjával (a levét tegyük félre), majd a puha vajat is adjuk hozzá, és dolgozzuk simává. Ezután az olívaolajat, tojást és a citrom levét is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd a vajas keverékkel dolgozzuk egybe, utána adjuk hozzá a tejet.
Egy kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a simára kevert masszát. A süteményt toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre (a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).
Az elkészült süteményt borítsuk sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl. A finomság kínálható így is, de ha szeretnénk, citromos mázzal vonjuk be a tetejét.
Máz:
A citromlevet keverjük simára a porcukorral, majd csorgassuk a süteményre. A máz tetejét szórjuk meg reszelt citromhéjjal.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!