Pillekönnyű citromos sütemény: öröm belőle minden falat

coversc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha tésztájú sütemény a citrom kellemesen fanyar zamatában tündököl, tökéletes vendégváró, melyből biztos a repeta.

1-2 darab citrom is bőven elég ahhoz, hogy fantasztikus süteményt készíts belőle. Használd bátran a levét és a héját, mely csodássá teszi a puha tésztát. Ha pedig kifejezetten a citromos sütik a gyengéid, akkor máz formájában is használd fel a citrust.

Így is lehet!

Citrom helyett naranccsal is működik a recept, de ha még különlegesebbre készítenéd, akkor párosítsd lime-mal. Citromos máz helyett fehér csokit is használhatsz.

Pillekönnyű citromos sütemény

csct

Hozzávalók 4 személyre

Süti:

  • 200 g cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja és leve
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 darab tojás
  • 185 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 120 ml tej

Máz:

  • 30 ml citromlé
  • 50 g porcukor
  • 1 darab citrom reszelt héja (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot keverjük össze a citrom reszelt héjával (a levét tegyük félre), majd a puha vajat is adjuk hozzá, és dolgozzuk simává. Ezután az olívaolajat, tojást és a citrom levét is adjuk hozzá.

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd a vajas keverékkel dolgozzuk egybe, utána adjuk hozzá a tejet.

Egy kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a simára kevert masszát. A süteményt toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre (a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).

Az elkészült süteményt borítsuk sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl. A finomság kínálható így is, de ha szeretnénk, citromos mázzal vonjuk be a tetejét.

Máz:

A citromlevet keverjük simára a porcukorral, majd csorgassuk a süteményre. A máz tetejét szórjuk meg reszelt citromhéjjal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük