Pillekönnyű szilvás piskóta - süsd meg, ha azt hitted, a meggyesnél nincs jobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szilvás sütik csodálatosak, a gyümölcs savanykásan édes, intenzív íze jól passzol az édes tészták mellé
Ezt a sütit is bátran ajánljuk, a piskóta habos-könnyű, szinte elrepül, mégsem nehéz elkészíteni.
Ugyanezt a receptet egyébként sok másféle gyümölccsel is süthetjük. Jó bele a meggy, ha konzerv vagy mirelit, akkor alaposan le kell csepegtetni. Passzol hozzá a málna, a sárgabarack, az áfolya, de akár egy felengedett (és megint csak: lecsepegtetett) mirelit erdei gyümölcs keverék is tökéletes hozzá.
A könnyű-habos piskóta titka az, hogy betartsuk a készítés sorrendjét, és valóban először habosra keverjük a vajat a cukorral, aztán pedig egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, egy-egy percet adva minden darabnak. Ha így teszünk, látni fogjuk, hogy már a tojásos massza is milyen habos lesz, mire a végére érünk a keverésnek.
Végül pedig: a liszt átszitálása úri huncutságnak tűnik, és valóban, nem omlik össze a világ, ha nem szitáljuk át, de ha nem spóroljuk le ezt a múveletet, azzal is egy árnyalatnyit könnyebb lesz a piskóta. Persze csak akkor, ha utána óvatosan fogatjuk a tésztába az átszitált lisztünket.
Porcukorral megszórva magában is isteni, de ha még tovább fokoznánk az élvezeteket, egy gombóc finom vaníliafagyi, vagy egy görög joghurt kevésbe vaníliás cukorral kikeverve remekül passzol hozzá.
Pillekönnyű szilvás piskóta
Hozzávalók 12 adaghoz
- 8 darab szilva
- 125 gramm puha vaj
- 3 darab tojás
- 100 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál porcukor a tetejére
- 1 teáskanál ízlés szerint a tésztába: őrölt fahéj
Elkészítés:
2. A sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral
3. A puha vajat és a cukrot robotgéppel néhány percig verjük, míg könnyű, habos nem lesz
4. Hozzáadjuk a csipet sót, és az első tojást.
5. Egy percig dolgozatjuk a robotgépet, mielőtt hozzáütjük a következő tojást. Újabb egy perc keverés, és a harmadik tojást csak ezután tegyük bele. Ezzel is keverjük a tésztát legalább egy percen át.
6. A lisztet és a sütőport (és ha szeretjük: az egy teáskanál fahéjat) a tojásos massza tetejére szitáljuk, és egy spatulával vagy nagyobb kanállal óvatosan, nagy mozdulatokkal éppen csak összeforgatjuk.
7. A tésztát a sütőformába öntjük, és tetejére szórjuk a kimagozott, kisebbre kockázott szilvát.
8. Körülbelül 25 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük.