
A kelkáposzta is lehet vagány: citromosan, fokhagymásan, wokban pirítva

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Ismét egy alábecsült zöldség, ami több teret és figyelmet érdemel annál, mint amit kap.
Az egyik legegészségesebb zöldség, tele van rosttal, vitaminnal, nincs benne kalória és szénhidrát, egész évben kapható, mégis olyan keveset esszük. Talán csak azért, mert a megszokás miatt csak frankfurti levesben és főzelékben tudjuk elképzelni.
Na de mi lenne, ha fognánk és hirtelen megpirítanánk egy nagyon forró serpenyőben? Az állaga így egyáltalán nem lesz szottyos, unalmas, hanem harapnivaló marad, az íze pedig sokszorosára fokozódik.
Ezután akár salátának, más sült vagy friss zöldségekkel keverve vagy simán köretnek is használhatjuk, és fűszerezhetjük csípősen, curryvel, vagy hagyhatjuk úgy, ahogy van. Most a fokhagyma-citrom kombinációt próbáltuk ki, nagyon jól ment hozzá.
Fokhagymás-citromos pirított kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 2 evőkanál szezám- vagy étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy wokot vagy nagy, súlyos serpenyőt nagyon forróra hevítünk, majd hozzáadjuk az olajat. A káposztát több részletben pirítjuk úgy, hogy egyszerre csak egy kevés legyen a serpenyőben, épp csak annyi, amennyi kényelmesen elfér. Sózzuk, borsozzuk.
Amikor készen vagyunk a pirítással, a serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és addig melegítjük, míg éppen illatozni nem kezd. Ekkor a pirított káposztára öntjük és alaposan átkeverjük. Ráfacsarjuk a citromlevet is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors