Ne dobd ki a sütőtök magját – Pillanatok alatt kész a ropogtatnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tökmagropogtatás ugyanúgy hozzátartozik a téli esték hangulatához, mint a forró tea kortyolgatása.
A pirított házi tökmagot nemcsak magában, tévénézés vagy olvasás közben rágcsálhatod, hanem krémlevesekre is szórhatod feltétnek. Ehhez a gyömbéres sárgarépa-krémleveshez például szuperül illik.
A tökmag nagyon egészséges, gazdag telítetlen zsírokban, van benne B-, D-, E-vitamin, valamint magnézium, kálium, szelén, cink és réz. Ha tele vagy otthon magvakkal, akkor érdemes megsütnöd ezt a zabpehelykenyeret is, tuti energiabomba. A pirított tökmag tökéletes kiegészítője lesz a hűvös és sötét estéknek, egy pohár forró teával kiegészítve.
Pirított tökmag
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm tökmag
- 2 evőkanál vaj (olvasztott)
- 1.5 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Mielőtt nekiállunk a sütésnek, érdemes megvárni, míg megszárad a tökmag, ne akkor süssük, mikor frissen kiszedtük a tökből.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A sütőtökből kikanalazott magot tisztítsuk meg a sütőtök rászáradt húsától. Terítsük ki egy tepsire. Az olvasztott vajat keverjük össze a sóval és a fokhagymaporral.
Tegyük egy tálba a magokat, öntsük rájuk a vajas keveréket, és jól forgassuk össze. Terítsük szét egy tepsin a magokat, kicsit még szórjuk meg sóval, majd süssük 45 percig, amíg nem kezdenek el felpúposodni. Sütés közben néha rázogassunk egyet rajtuk.
Fotó: Getty Images