Aranybarnára sült, orosz tésztabatyu – A pirog egészen csodálatos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az orosz konyha látványos töltött tésztabatyuja, amit sós és édes töltelékkel is bátran gazdagíthatunk.
Volt nekem egy kedves orosz szomszédom, Masha néni, aki elég gyakran főzött valami olyat, aminek a receptjét a szülőföldjéről hozta magával. Barátkozós, melegszívű asszony volt, mamámmal jó barátnők voltak, gyakran nézték együtt a délutáni szappanoperákat, majd megvitatták az ármányos fordulatait, na, meg a konyhaművészet is mindig terítékre került beszélgetéseik során.
A főzésről hosszú órákon át képesek voltak beszélni, tanultak a másiktól. Masha néni nagyon büszke volt a gyökereire, amikor tehette, meglepett minket hazája ízeivel. Különlegességei közé tartozott ez a házi készítésű töltött tésztabatyu, amit minden jóval megpakolt. Természetesen a receptet megkaptam tőle, igaz, kicsit alakítottam rajta - kezdve a töltelékkel, amit a hűtőben található maradékokból állítottam össze.
A töltött falatkákat a nagy lakomák alkalmával teszik az oroszok az asztalra, de Masha néni reggelire is kínálta, zöldséggel vagy hússal töltötte a tésztát. Tartalmas kis csodák, nagyon laktatóak, eszméletlen finomak, ami miatt pedig még jobban lehet szeretni, hogy a tésztát bármivel tölthetjük. Engedjük szabadon a fantáziánkat, és alkossuk meg a tökéletes tölteléket.
Pirog
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dekagramm finomliszt
- 7 gramm porélesztő
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 deciliter langyos víz
- 40 dekagramm darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab fokhagyma (zúzott)
- 300 gramm passzírozott paradicsom
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 15 dekagramm vaj
Elkészítés:
A langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, várjunk, amíg felfut.
Nagy keverőtálba öntsük a lisztet, 1 csipet sóval keverjük el. A felfutott élesztőt adjuk a liszthez, a vajjal együtt gyúrjunk belőle egynemű tésztát, amit 1 órára fedjünk le és hagyjunk pihenni.
A duplájára nőtt tésztát lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, majd 3 milliméter vékonyságura kinyújtjuk.
A hagymát finomra vágjuk, olajon dinszteljük. Miután a hagyma összeesett, rádobjuk a darált húst, sóval, borssal ízesítjük, mehet rá a zúzott fokhagyma, keverjük meg és pirítsuk a húst.
Amikor a hús lepirult, felöntjük a passatával, gyakran keverve 8-10 percig még alacsony lángon a tűzhelyen hagyjuk.
A kinyújtott tésztát kör formával kiszaggatjuk. A tészta egyik felére kanalazzunk a töltelékből, a másik részét ráhajtjuk, ujjaink vagy egy villa segítségével alaposan lezárjuk a tésztát.
A tetejét megkenhetjük egy darab felvert tojással vagy olvasztott vajjal. Kenés előtt a kis batyuk tetejét szurkáljuk meg villával. Légkeveréses sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a töltött táskákat.
Fotó: Getty Images