Krémes, házi vaníliafagyi adalékanyagok nélkül: zsíros tejszínnel készítsd
Nemcsak tölcsérből isteni a vaníliafagyi, hanem süteményekhez, mi több, jegeskávéba is tökéletesen illik, érdemes házilag gyártani.
Bevallom, jómagam is gyakran kapok kedvet a fagylaltozókban valamilyen új és izgalmas íz kipróbálásához. Így lett az egyik nagy kedvencem a pisztáciás fagyi is, amit meg is próbáltam itthon elkészíteni, sikerrel.
A pisztácia finom, enyhén diós ízének a vanília- és a mandulakivonat ad extra lendületet, a tojássárgája pedig a krémes állagért felel.
A sótlan, egész pisztácia felét tegyük egy robotgépbe, majd adjuk hozzá a cukrot is. Aprítsuk teljesen finomra.
Öntsük egy lábasba a tejet, a tejszínt és a sót, majd közepes-alacsony lángon kezdjük el főzni.
Ezután adjuk hozzá a cukros, pisztáciás keveréket is.
Addig főzzük, időnként megkeverve, amíg az fel nem forr, és a cukor szépen feloldódik benne. Ez kb. 3-4 perc.
Ezután vegyük le a tűzről, és picit hagyjuk hűlni.
Ezt követően a tojások sárgáit tegyük egy tálba és keverjük össze. Adjunk hozzá óvatosan a tejes keverékből egy pohárral, keverjük el vele, majd öntsük vissza az egészet a többihez. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik és szép, pudingos állagú lesz. Ez időben kb. 8-10 perc.
A kész pudingot törjük át egy finom lyukú szitán. Fedjük le a keveréket és tegyük a hűtőbe 6-8 órára, amíg teljesen kihűl.
Ezután adjuk hozzá a mandula- és vaníliakivonatot, majd tegyük az egészet fagylaltkészítőgépbe, és járjunk el annak az instrukciói szerint.
Ezután adjuk hozzá a maradék pisztáciát is, amit bele is keverhetünk, majd fóliával vagy doboztetővel letakarva tegyük be a fagyasztóba legalább 3 órára.
A pisztáciafagylalt ezzel el is készült, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu