Isteni pisztáciás csokiszalámi 5 hozzávalóból: sütés nélkül készül az édesség

csokiszalámi
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon jópofa desszertet tehetsz az asztalra szinte semmi munkával, de a szeretteidet is meglepheted vele az ünnepekre.

Zseniális gasztroajándék, jópofa vendégváró, de a karácsonyi asztalon is helytáll a csokiszalámi, amelynek nagy előnye, hogy nem csak jól néz ki, nagyon egyszerű elkészíteni is. Sütés nélkül készül, nagyjából 20 perc munkád lesz vele, viszont hagyni kell neki egy kis időt a hűtőben, míg összeáll.

A tejszínes csokiganache-ba bármilyen kekszet és magot keverhetsz, előbbi lehet háztartási, vajas, akár még kakaós is, utóbbi pedig pisztácia, mogyoró, dió vagy mandula, amelyik éppen kéznél van.

Hogy vizuálisan tényleg egy téliszalámira hasonlítson a desszert, érdemes porcukorba forgatni, de ha nem szeretnéd, hogy édesebb legyen, ez el is hagyható.

Pisztáciás csokiszalámi

csokiszalámi2

Hozzávalók 20 szelethez

  • 400 gramm vajas keksz
  • 120 gramm pisztácia
  • 340 gramm csokoládé (50%-os)
  • 250 ml tejszín
  • 60 gramm vaj
  • porcukor (a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A kekszet törjük kisebb-nagyobb darabokra. Ennek az a legegyszerűbb módja, ha zacskóba tesszük, majd sodrófával átmegyünk rajta.

A pisztáciát vágjuk durvára.

A csokoládét törjük kis darabokra, tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsük fel, mikor gyöngyözik, vegyük le a tűzről, öntsük rá a csokira. Az összekockázott vajat is adjuk hozzá. Hagyjuk így állni 3-4 percig. Utána kezdjük el keverni, a forró tejszínnek köszönhetően a csoki és a vaj megolvad, sűrű krém lesz belőlük. (Ha esetleg nem, tegyük be a mikróba 20 másodpercre.) Ha egynemű a krém, keverjük bele a pisztáciát és az összedarabolt kekszet. Keverjük vele össze.

Terítsünk ki a munkafelületre egy nagyobb darab folpackot, majd kanalazzuk rá egy sorban a csokis masszát. Csomagoljuk a folpackba a csokis masszát úgy, hogy egy hengert kapjunk. A végét kössük össze úgy, mintha szaloncukrot csomagolnánk. Tegyük így a hűtőbe legalább 4 órára.

Ha szépen összeállt, vegyük ki a hűtőből, forgassuk porcukorba, hogy tényleg egy szalámira hasonlítson.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon