Pizzatészta gyorsabban, minthogy kiérne vele a futár - Igen, ilyen is van

pizzatészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Előfordul, hogy az ember késő délután hulla fáradtan esik haza, és főzni van a legkevésbé kedve. Egy ételt összedobni macerás, sokáig tart, a pizzafutár pedig úgyis gyorsabban kiér. Pedig van olyan pizzatészta recept, ami sokkal hamarabb elkészül, minthogy csöngetnének az ajtódon a son-go-ku-val, ráadásul olyan istenien finom, hogy ez után nem akarsz többé rendelt pizzát enni.

A kelt tészták a legtöbb emberben instant gyomorgörcsöt váltanak ki, hiszen annyi mindentől függ, felfut-e az élesztő: elég friss? Elég meleg a víz? Nem túl meleg a víz? Kedd van? Együtt áll a Jupiter a Szaturnusszal? Egy szóval kezdő, de még gyakorló háziasszonyok is ritkán nyúlnának gyors, otthoni étel összeütésekor az élesztő után.
 

Ráadásul a legtöbben a pizzatésztáról is azt hiszik, hogy nehéz elkészíteni. Ha az igazi olasz pizza jut eszünkbe, séfekre asszociálunk, akik a fejük fölött pörgetik a tésztát. Megint mások úgy gondolnak a pizzára, mint egy tipikus gyorsételre: a gyrost is mindenki szereti, de kevesen készítik el otthon.

Pedig az igazi olasz pizzatészta elkészítése nem bonyolult. Alig pár alapanyag kell hozzá, és sütéssel együtt is kevesebb mint háromnegyed óra alatt megvan. Ha pedig előrelátóak vagyunk elkészíthetjük akár hétvégén is, és pár napot eláll a hűtőben egy esetleges vészhelyzetre várva. Így hazaérkezés után akár már 10 perccel is ott gőzölöghet a saját, házi készítésű pizzánk az asztalon. Nem csak gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint hívni a pizzafutárt, de garantáltan finomabb is.

Gyors pizzatészta instant élesztővel

pizzatészta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 230 gramm rétesliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 160 mililiter langyos víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot és jól elkeverjük olvadásig, majd az instant élesztőt is beleöntjük a folyadékba, és pár percig állni hagyjuk, felfuttatjuk. Fontos odafigyelni, hogy a víz ne legyen túl meleg. Ha kellemes testhőmérsékletű, akkor pont jó.

Eközben egy keverőtálban a liszthez adjuk a cukrot, majd kiöntjük a gyúródeszkára, és a kupac közepébe üreget formázunk. Ebbe öntjük bele a vízben felfuttatott élesztőt, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta szép egyenletessé. Ez nagyjából 8-10 percet vesz igénybe.

Amikor ezzel megvagyunk, a tésztából cipókat formázunk (legalább kettő lesz belőle), a tetejükre lisztet hintünk, majd konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük őket, és 15 percig kelni hagyjuk. Ha egyszerre csak az egyik cipót készítjük el pizzának, a másik néhány napig a hűtőben is eláll gond nélkül.

A megkelt tésztát kézzel óvatosan kör alakúra formázzuk, megkenjük paradicsomszósszal, tetszés szerinti feltéttel díszítjük, végül 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük 8 percre sülni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük