
Sűrű, tejszínes, póréhagymás krumplileves: laktató, melegítő fogás

Az egyszerű krumplikrémlevest a tejszín selymessé, a póréhagyma pedig különlegessé teszi.
A krumplileves minden formában nagy kedvenc. A magyaros, kolbászos, pirospaprikás változat méltó riválisa a sűrű krémleves. Póréhagymával pedig még jobb! Érdemes minél többször fogyasztani a vöröshagymánál enyhébb illatú, édeskésebb zöldséget, mert rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.
A krémleves remek nyitánya az ebédnek, de vacsorára önmagában is kiváló. Úgy eltelít, hogy általában elég mellé egy könnyed második fogás. Bár a tejszínnek elég magas a kalóriatartalma, csábítóan krémessé teszi a levest. Liszt nem kell bele, a sok krumplitól alapból jó sűrű.
A tetejére a póréhagyma-karikák mellé ropogós bacont, krutont is tehetsz.
Póréhagymás krumplileves

Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg krumpli
- 1 db póréhagyma
- 1 ek vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 l húsleves/alaplé
- só
- bors
- szerecsendió
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
A póréhagymát alaposan mossuk meg és karikázzuk fel. A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk egyforma nagyságú karikákra vagy kockákra.
Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott póréhagymát és a zúzott fokhagymát. A póréhagymából keveset tegyünk félre a tálaláshoz. Időnként megkeverve fonnyasszuk meg, de arra ügyeljünk, hogy ne barnuljon meg.
Adjuk hozzá a krumplit, és öntsük fel húslevessel. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük puhára a krumplit körülbelül 15 perc alatt.
A levest húzzuk le a tűzről, pürésítsük botmixerrel, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, és forrón, a póréhagyma-karikákkal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!