Sűrű, tejszínes, póréhagymás krumplileves: laktató, melegítő fogás

porehagymas-krumplikremleves-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű krumplikrémlevest a tejszín selymessé, a póréhagyma pedig különlegessé teszi.

A krumplileves minden formában nagy kedvenc. A magyaros, kolbászos, pirospaprikás változat méltó riválisa a sűrű krémleves. Póréhagymával pedig még jobb! Érdemes minél többször fogyasztani a vöröshagymánál enyhébb illatú, édeskésebb zöldséget, mert rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. 

A krémleves remek nyitánya az ebédnek, de vacsorára önmagában is kiváló. Úgy eltelít, hogy általában elég mellé egy könnyed második fogás. Bár a tejszínnek elég magas a kalóriatartalma, csábítóan krémessé teszi a levest. Liszt nem kell bele, a sok krumplitól alapból jó sűrű. 

A tetejére a póréhagyma-karikák mellé ropogós bacont, krutont is tehetsz.

Póréhagymás krumplileves

krumplikremleves-porehagymaval

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg krumpli
  • 1 db póréhagyma
  • 1 ek vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 l húsleves/alaplé
  • bors
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát alaposan mossuk meg és karikázzuk fel. A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk egyforma nagyságú karikákra vagy kockákra. 

Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott póréhagymát és a zúzott fokhagymát. A póréhagymából keveset tegyünk félre a tálaláshoz. Időnként megkeverve fonnyasszuk meg, de arra ügyeljünk, hogy ne barnuljon meg. 

Adjuk hozzá a krumplit, és öntsük fel húslevessel. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük puhára a krumplit körülbelül 15 perc alatt.

A levest húzzuk le a tűzről, pürésítsük botmixerrel, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, és forrón, a póréhagyma-karikákkal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük