Puha kakaós piskótarolád kávés töltelékkel: csodaszép és finom
Az álomszép sütemény tökéletes választás a hétvégi családi ebéd után. A desszert tésztája kakaós, a krémben pedig a csoki és a kávé zamata érezhető.
A portugálok híres piskótáját, a Pão de Lót először apácák készítették el a 15. században, akik egy véletlen folytán hozták létre ezt a süteményt. Történt ugyanis, hogy egy királyi látogatás alkalmával túl korán vették ki a kemencéből a süteményes agyagedényt, ami miatt a tészta a vártnál nedvesebb, lágyabb lett. Ám ízre mégis olyan csodás lett, hogy azóta is a portugál desszertkultúra szerves részét képezi.
Az elkészítéséhez mindössze tojás, cukor, liszt és egy kis só kell, az eredmény pedig önmagáért beszél.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kb. 25 centi átmérőjű kuglófformát vagy kerek sütőformát bőségesen vajazzunk ki, vagy tegyünk bele szilikonos sütőpapírt. Ez azért fontos, mert a tészta maga nem tartalmaz semmilyen zsiradékot, így bármely felületen könnyen letapadhat.
A lisztet és a sót tegyük egy tálba, és keverjük össze.
A szobahőmérsékletű tojásokat törjük fel, és tegyük egy állványos keverőbe. Fontos, hogy a tojások tényleg szobahőmérsékletűek legyenek.
Óvatosan verjük fel azokat, majd fokozatosan adagoljuk hozzájuk a cukrot. Addig verjük, amíg szép, sima állagot nem kapunk.
Ekkor a habverőt cseréljük le egy keverőlapátra, és a lisztet folyamatos keverés mellett, fokozatosan szitáljuk bele a tojásos masszába. Ez időben kb. 3-5 percet vesz igénybe. Akkor jó a tészta, ha teljesen csomómentes.
A liszt szitálása kiemelten fontos ennél a receptnél, hogy a tészta nehogy csomós legyen.
A kész masszát ezután öntsük bele az előkészített sütőformába, majd a 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt süssük készre. Tű- vagy fogpiszkálópróba erősen javallott!
Ha a sütemény megsült, hagyjuk a formában 10-15 percig hűlni, majd ezután óvatosan vegyük ki belőle.
A kisült piskóta mellé kínálhatunk tejszínhabot vagy lekvárt is, de önmagában is tökéletes egy délutáni tea vagy kávé mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu