
Foszlós diós kalács az ünnepre: így készül a szlovén bejgli

A szlovén konyha gazdag töltelékű diós kalácsát kuglófformában is megsütheted, úgy még mutatósabb lesz a kelt tésztás finomság.
A karácsonyi menü egyik kötelezője a bejgli, mely sokféle töltelékkel készülhet. Ha azonban szívesen kipróbálnál valami újat, vagy egyszerűen a hagyományos kalács mellé készítenél valami különlegesebbet, akkor a szlovénok ünnepi finomsága a neked való.
A potica a kalácsok királynője, hagyományosan dióval és szilvalekvárral készül, de mákos változatban is az asztalra kerülhet. A süteményt poticaformában szokás készíteni, mely nagyon hasonlít a kuglófhoz, de kenyér- vagy őzgerincformába is teheted, vagy akár egyszerűen a sütőlemezre.
Potica – szlovén diós kalács

Hozzávalók 2 darabhoz
Tészta:
- 250 ml langyos tej
- 10 g porélesztő
- 80 g cukor
- 800 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 4 darab tojássárgája
- 100 g olvasztott vaj
- 1 darab citrom reszelt héja
Töltelék:
- 80 ml tejszín
- 300 g darált dió
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 darab tojássárgája
- 1 marék zsemlemorzsa
- porcukor a szóráshoz ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejet az élesztővel és a cukorral együtt keverjük össze, majd letakarva tegyük félre 10-15 percre.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk össze a sóval, majd a közepébe ássunk egy kis mélyedést, ide öntsük a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a reszelt citrom héját, az egészből gyúrjunk rugalmas tésztát. Hs szükséges, adjunk még hozzá tejet. A tésztát letakarva, meleg helyen, 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
A tejszínt melegítsük langyosra, majd tegyük félre.
A darált diót forgassuk egybe a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és a tojássárgájával, majd a tejszínt is adjuk hozzá. Ha nem érezzük elég kenhetőnek, mehet még hozzá egy kevés tejszín.
A duplájára kelt tésztát szedjük két részre, két adag kalács jön ki belőle. Az egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, szórjuk rá a zsemlemorzsa felét, majd kenjük rá a diós keverék felét.
A töltelékkel megkent tésztát a hosszabbik oldalától indulva szorosan tekerjük fel, helyezzük formába vagy sütőlemezre, majd takarjuk le és 1 órát kelesszük még. Járjunk el így a másik felével is.
A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra és még 15-20 (sütőtől függően néhány perctől több vagy kevesebb is lehet) percig süssük.
A kalácsot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!