Foszlós diós kalács az ünnepre: így készül a szlovén bejgli

dkpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szlovén konyha gazdag töltelékű diós kalácsát kuglófformában is megsütheted, úgy még mutatósabb lesz a kelt tésztás finomság.

A karácsonyi menü egyik kötelezője a bejgli, mely sokféle töltelékkel készülhet. Ha azonban szívesen kipróbálnál valami újat, vagy egyszerűen a hagyományos kalács mellé készítenél valami különlegesebbet, akkor a szlovénok ünnepi finomsága a neked való.

A potica a kalácsok királynője, hagyományosan dióval és szilvalekvárral készül, de mákos változatban is az asztalra kerülhet. A süteményt poticaformában szokás készíteni, mely nagyon hasonlít a kuglófhoz, de kenyér- vagy őzgerincformába is teheted, vagy akár egyszerűen a sütőlemezre.

Potica – szlovén diós kalács

kdkpct

Hozzávalók 2 darabhoz

Tészta:

  • 250 ml langyos tej
  • 10 g porélesztő
  • 80 g cukor
  • 800 g finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 4 darab tojássárgája
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 darab citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 80 ml tejszín
  • 300 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • porcukor a szóráshoz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A langyos tejet az élesztővel és a cukorral együtt keverjük össze, majd letakarva tegyük félre 10-15 percre.

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk össze a sóval, majd a közepébe ássunk egy kis mélyedést, ide öntsük a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a reszelt citrom héját, az egészből gyúrjunk rugalmas tésztát. Hs szükséges, adjunk még hozzá tejet. A tésztát letakarva, meleg helyen, 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

Töltelék:

A tejszínt melegítsük langyosra, majd tegyük félre.

A darált diót forgassuk egybe a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és a tojássárgájával, majd a tejszínt is adjuk hozzá. Ha nem érezzük elég kenhetőnek, mehet még hozzá egy kevés tejszín.

A duplájára kelt tésztát szedjük két részre, két adag kalács jön ki belőle. Az egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, szórjuk rá a zsemlemorzsa felét, majd kenjük rá a diós keverék felét.

A töltelékkel megkent tésztát a hosszabbik oldalától indulva szorosan tekerjük fel, helyezzük formába vagy sütőlemezre, majd takarjuk le és 1 órát kelesszük még. Járjunk el így a másik felével is.

A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra és még 15-20 (sütőtől függően néhány perctől több vagy kevesebb is lehet) percig süssük.

A kalácsot porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük