Így lesz szép, márványos a bejgli: mutatjuk a hibátlan alapreceptet

barcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megéri új dolgokat kipróbálni, a klasszikus bejglitésztát bátran gazdagítsd a megszokottól eltérő töltelékkel.

Bejgli nélkül nincs karácsony, ez nem vita tárgya. Sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz, a mákos és diós bejglin kívül mást nem is kérnek. Ha mégis meglepnéd a szeretteidet valami újjal, akkor a diós tölteléket almával párosítsd, a mákot aszalt gyümölccsel vagy meggyel, de ha még bátrabb vagy, szilvás-gesztenyés, túrós-barackos krém is kerülhet a tésztára.

Hasznos tanácsok a tészta elkészítéséhez

A bejgli akkor csábító, ha szép márványos a teteje. Ennek érdekében válaszd szét a tojásokat, először a sárgáját vidd fel a tésztára, hajts rajta, hagyd száradni. A legjobb, ha akár egy éjszakán át a hűtőben tartod a tojással lekent tésztát, úgy lesz a legszebb, de ha sietsz, akkor 15-30 perc is elég lehet. A fehérjét gyors mozdulatokkal kend rá a sárgájára, szobahőmérsékleten szárítsd, így lesz gyönyörűszép a bejglid!

Sütés előtt szurkáld meg pár helyen a bejglit, mert így tud belőle távozni a gőz, nem reped szét.

Töltelékötlet

Ha meglepetést szeretnél okozni, akkor különleges töltelékkel dúsítsd a tésztát. A túrós-barackos szokatlan, de elképesztően finom, megéri kipróbálni! A töltelékhez a túrót (30 dkg) forgasd egybe a cukorral (5 dkg), búzadarával (2 evőkanál), citrom reszelt héjával (1 darab) és a vaníliás cukorral (1 csomag), tojással (1 darab) és a felkockázott barackbefőttel (20 dkg), utána rögtön kend a tésztára, és told a sütőbe.

Tökéletes bejglialaprecept

barct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 12 dkg vaj
  • 1 dl tej (hideg)
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő (friss)
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a sót keverjük egybe, majd adjuk hozzá a vajat, a hideg tejben elkevert porcukrot, élesztőt, tojássárgáját, gyúrjuk sima tésztává.

A begyúrt tésztát osszuk két cipóra, csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.

A pihentetett tésztát nyújtsuk ki és töltsük meg a választott töltelékkel, majd a hosszabbik felétől szorosan tekerjük fel, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A tojást válasszuk szét, kenjük meg a sárgájával a bejglit, majd tegyük a hűtőbe száradni 15-30 percre, utána a megszáradt sárgájára kenjük rá a tojásfehérjét, szobahőmérsékleten várjuk meg, míg rászárad a tésztára (15-25 perc). A bejglit szurkáljuk meg fogpiszkálóval, utána toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük